Eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of waar je vandaan komt. Als gemeente willen we voor een omgeving zorgen waar mensen zich veilig voelen om over eenzaamheid te praten.

Advies, hulp of ondersteuning

Voel jij je eenzaam? Of heb je familie of vrienden die zich eenzaam voelen? Dan kun je hulp en advies krijgen. Het is niet altijd makkelijk om gezond en lekker te leven. Soms is het moeilijk om zelf een oplossing te vinden voor een vraag of probleem. Daarom is het belangrijk dat je ergens naartoe kunt gaan voor hulp. Het is gratis, vertrouwelijk en je hebt geen verwijzing nodig.

Als je advies, extra hulp of ondersteuning nodig hebt (voor jezelf of iemand anders), kun je terecht bij het Sociaal Team gemeente Castricum en het Steunpunt Eenzaamheid Castricum(Verwijst naar een externe website).

Activiteiten en ontmoeting het hele jaar door

Gedurende het jaar organiseren verschillende maatschappelijke organisaties allerlei activiteiten in de Castricum, Akersloot, Limmen en de Woude. Kijk hier voor een overzicht van organisaties en hun activiteiten(Verwijst naar een externe website)

Eenzaamheid herkennen

Als je denkt dat iemand zich alleen voelt, dan kan een klein gebaar veel betekenen. Het hoeft niet moeilijk te zijn: praat met die persoon en vraag hoe het gaat, zonder direct over eenzaamheid te praten. Dat is namelijk een gevoelig onderwerp. Je kunt ook iemand uitnodigen voor een kop koffie of zelf op bezoek gaan.

Meer tips als je eenzaamheid bij een ander herkent(Verwijst naar een externe website), vind je op de website van het steunpunt Eenzaamheid.

Lokale samenwerking

In oktober 2019 stelde de gemeenteraad het Actieprogramma Bespreken en doorbreken (pdf, 9 MB) vast om eenzaamheid tegen te gaan. Samen met organisaties werkten we aan een lokale aanpak voor inwoners: Aanpak Eenzaamheid (pdf, 4 MB).

Eén tegen eenzaamheid Castricum

We blijven ons inzetten voor mensen die dat nodig hebben. Om dit te doen is er een lokale samenwerking ‘Eén tegen eenzaamheid Castricum’ opgericht. 

Eenzaamheid beter en blijvend aanpakken

Samen staan we sterker in de aanpak van eenzaamheid. Door de krachten te bundelen, kennis te delen en activiteiten goed op elkaar af te stemmen, kunnen we eenzaamheid in onze gemeente beter en blijvend aanpakken. Zo zorgen we niet alleen voor minder eenzaamheid, maar ook voor meer verbinding en welzijn in onze buurt.

Groter bereik

Dankzij deze samenwerking kunnen we als gemeente en organisaties sneller en efficiënter hulp bieden. We bereiken meer mensen en zorgen ervoor dat minder inwoners zich buitengesloten voelen.

Samenwerkingsdocument

Met de ondertekening van het samenwerkingsdocument laten we zien dat we ons samen inzetten tegen eenzaamheid. Dit geeft een duidelijk signaal dat dit belangrijk is voor onze gemeente. Zo raken meer mensen bewust van eenzaamheid en helpen ze mee om dit probleem aan te pakken.

Dit kun jij doen

Iedereen kan helpen. Nodig iemand uit voor een buurtactiviteit, maak een praatje met de buren, of kom naar een van onze activiteiten, zoals buurtbijeenkomsten, maatjesprojecten en informatiemarkten. Zo zorgen we samen voor een warme en verbonden gemeenschap.

Wil je meedoen? Iedereen die zich wil inzetten voor een betrokken en verbonden gemeente is welkom. Neem contact op met Annette van der Veldt, Netwerkadviseur, via annettevanderveldt@debuch.nl(Verwijst naar een e-mailadres)