Eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen, maakt niet uit hoe oud je bent of waar je vandaan komt. Als gemeente willen we een omgeving creëren waar mensen openlijk kunnen praten over eenzaamheid. Ook u kunt hieraan meehelpen.

Eenzaamheid herkennen

Als u denkt dat iemand zich alleen voelt, dan kan een klein gebaar veel betekenen. Het hoeft niet moeilijk te zijn: praat met die persoon en vraag hoe het gaat, zonder direct over eenzaamheid te praten. Dat is namelijk een gevoelig onderwerp. U kunt ook iemand uitnodigen voor een kop koffie of zelf op bezoek gaan.

Meer tips als u eenzaamheid bij een ander herkent, vindt u op de website van het steunpunt Eenzaamheid.

Activiteiten en ontmoeting

Gedurende het jaar organiseren verschillende maatschappelijke organisaties allerlei activiteiten in de Castricum, Akersloot, Limmen en de Woude. Hieronder een overzicht van organisaties die de meeste activiteiten organiseren. Op hun website vindt u meer informatie. 

Advies, hulp of ondersteuning

Mensen die zich alleen voelen of hun familie en vrienden, kunnen hulp en advies krijgen. Het is niet altijd makkelijk om gezond en lekker te leven. Soms is het moeilijk om zelf een oplossing te vinden voor een vraag of probleem. Daarom is het belangrijk dat mensen ergens naartoe kunnen gaan voor hulp. Het is gratis, vertrouwelijk en je hebt geen verwijzing nodig.

Als je advies, extra hulp of ondersteuning nodig hebt (voor jezelf of iemand anders), kun je terecht bij het Sociaal Team gemeente Castricum en het Steunpunt Eenzaamheid Castricum.

Lokale aanpak

In oktober 2019 stelde de gemeenteraad het Actieprogramma Bespreken en doorbreken (pdf, 9 MB) vast om eenzaamheid tegen te gaan.

Gemeente Castricum werkt aan een lokale aanpak voor inwoners zodat we ons blijven inzetten voor mensen die dat nodig hebben. In de Aanpak Eenzaamheid (pdf, 4 MB) voor de komende periode werken we samen met onderstaande organisaties: 

  • Steunpunt Eenzaamheid Castricum
  • Maatschappelijke partners
  • Wooncorporatie
  • Zorg en dienstverlening
  • Ondernemers
  • Nationale coalitie één tegen eenzaamheid

Meer informatie of samenwerken

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Het verminderen van eenzaamheid vraagt om een blijvende, lokaal verankerde aanpak. Een aanpak met een duurzame samenwerking tussen organisaties, bedrijven en burgers. 

Wilt u zich als organisatie of bedrijf aansluiten bij de lokale coalitie Eén tegen eenzaamheid van Castricum? Of wilt u meer informatie over het programma in Castricum? Neem dan contact op met Penny Biere, kwartiermaker Eén tegen Eenzaamheid Castricum via pennybiere@debuch.nl.