Eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen, maakt niet uit hoe oud je bent of waar je vandaan komt. Als gemeente willen we een omgeving creëren waar mensen openlijk kunnen praten over eenzaamheid. 

Advies, hulp of ondersteuning

Voel jij je eenzaam? Of heb je familie of vrienden die zich eenzaam voelen? Dan kun je hulp en advies krijgen. Het is niet altijd makkelijk om gezond en lekker te leven. Soms is het moeilijk om zelf een oplossing te vinden voor een vraag of probleem. Daarom is het belangrijk dat je ergens naartoe kunt gaan voor hulp. Het is gratis, vertrouwelijk en je hebt geen verwijzing nodig.

Als je advies, extra hulp of ondersteuning nodig hebt (voor jezelf of iemand anders), kun je terecht bij het Sociaal Team gemeente Castricum en het Steunpunt Eenzaamheid Castricum.

Activiteiten en ontmoeting zomer 2024

Als je deze zomer thuisblijft, kan het een rustige periode zijn, maar ook een tijd waarin je minder contact hebt met anderen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

In Castricum zijn er verschillende zomeractiviteiten dit jaar waar je aan mee kan doen. Van sportwedstrijden tot wijkontmoetingen, samen koken en een potje keezen. Er is voor iedereen iets leuks te vinden en iedereen is welkom om deel te nemen.

Bekijk de kalender met activiteiten (pdf, 474 KB) deze zomer.

Activiteiten en ontmoeting het hele jaar door

Gedurende het jaar organiseren verschillende maatschappelijke organisaties allerlei activiteiten in de Castricum, Akersloot, Limmen en de Woude. Hieronder een overzicht van organisaties die de meeste activiteiten organiseren. Op hun website vind je meer informatie. 

Eenzaamheid herkennen

Als je denkt dat iemand zich alleen voelt, dan kan een klein gebaar veel betekenen. Het hoeft niet moeilijk te zijn: praat met die persoon en vraag hoe het gaat, zonder direct over eenzaamheid te praten. Dat is namelijk een gevoelig onderwerp. Je kunt ook iemand uitnodigen voor een kop koffie of zelf op bezoek gaan.

Meer tips als je eenzaamheid bij een ander herkent, vind je op de website van het steunpunt Eenzaamheid.

Lokale aanpak

In oktober 2019 stelde de gemeenteraad het Actieprogramma Bespreken en doorbreken (pdf, 9 MB) vast om eenzaamheid tegen te gaan.

Gemeente Castricum werkt aan een lokale aanpak voor inwoners zodat we ons blijven inzetten voor mensen die dat nodig hebben. In de Aanpak Eenzaamheid (pdf, 4 MB) voor de komende periode werken we samen met onderstaande organisaties: 

  • Steunpunt Eenzaamheid Castricum
  • Maatschappelijke partners
  • Wooncorporatie
  • Zorg en dienstverlening
  • Ondernemers
  • Nationale coalitie één tegen eenzaamheid

Meer informatie of samenwerken

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Het verminderen van eenzaamheid vraagt om een blijvende, lokaal verankerde aanpak. Een aanpak met een duurzame samenwerking tussen organisaties, bedrijven en burgers. 

Wil jij je als organisatie of bedrijf aansluiten bij de lokale coalitie Eén tegen eenzaamheid van Castricum? Of wil je meer informatie over het programma in Castricum? Neem dan contact op met Penny Biere, kwartiermaker Eén tegen Eenzaamheid Castricum via pennybiere@debuch.nl.