Zandzoom Limmen woningbouw

Op de strandwal aan de randen van Limmen ligt een groen landschap. In dit gebied wordt een kleinschalige, nieuwe woonomgeving genaamd “Limmer Linten” ontwikkeld. Tussen de bestaande bebouwingslinten worden nieuwe Linten gemaakt voor de realisatie van circa 600 woningen. De woningen worden gebouwd met respect voor de cultuurhistorische waarden en de landelijke- en beeldbepalende aanwezige elementen.
De woningen worden in fasen gebouwd;
- In fase 1 zijn 70 woningen gerealiseerd.
- In fase 2 zijn 125 woningen gerealiseerd of verkocht waarvan een deel om zelf te bouwen.
In 2020 en 2021 zullen plannen voor volgende fases in procedure worden gebracht. - Meer informatie op website Limmer Linten.
Ter inzage
Tijdens de verschillende fases bij de uitwerking van een plangebied, krijgt iedereen de gelegenheid om een reactie te geven. De publicatie van de uitwerking vindt plaats op de gemeentelijk pagina in de ‘Castricummer’ en is te vinden op de pagina ´Inzage procedures´.
Kruising Rijksweg-Visweg
De Visweg speelt een centrale rol bij de afwikkeling van het verkeer in de Zandzoom. Als gevolg van de extra woningen neemt die rol toe. Dit is ook de reden om de Visweg te verbreden tussen de Hogeweg en de Rijksweg en het kruispunt Rijksweg–Visweg op te waarderen. De gemeenteraad heeft in november 2019 daarom besloten dat het kruispunt Rijksweg–Visweg uitgevoerd zal worden als een viertaks-rotonde. Dit besluit wordt in 2020 nader uitgewerkt. Onderdeel van de vervolgprocedure zijn de technische uitwerking, het opstellen van een bestemmingsplan en de benodigde grondaankopen.
Aansluiting A9
De Raad van State heeft op 11 september 2019 de bestemmingsplannen vernietigd die de aansluiting A9 bij Heiloo mogelijk maakten. Doorslaggevend is het gebruik van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit betekent dat het project ‘Aansluiting A9’ op dit moment niet kan doorgaan.
Stikstof
Op basis van het PAS konden overheden toestemming geven voor activiteiten in de buurt van beschermde natuurgebieden, waarbij stikstof werd uitgestoten, zoals de aanleg van een weg. In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het PAS in strijd is met de Europese natuurbeschermingsregels. Het PAS kan daardoor niet langer als basis worden gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. Beide bestemmingsplannen over de aansluiting A9 zijn in 2017 vastgesteld en baseren zich voor het onderwerp stikstof op het PAS. Meer informatie over het PAS leest u op de website van de Rijksoverheid.
Hoe nu verder
Er wordt met de betrokken partijen; provincie Noord-Holland en gemeenten Alkmaar, Castricum en Heiloo, gekeken welke stappen er gezet gaan worden. Op 8 november staat een bijeenkomst gepland.
Zie ook
Het plan is in te zien op de website Ruimtelijke plannen