Naamskeuze kind

Bij de geboorte van uw eerste kind kiest u de achternaam van uw kind: uw eigen achternaam of de achternaam van uw partner. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders: de gecombineerde achternaam. 

De gekozen achternaam geldt ook voor eventueel volgende kinderen van dezelfde ouders. Als u geen achternaam kiest, krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader (indien bekend).

U en uw partner komen samen naar het gemeentehuis om de keuze vast te leggen. Neem beiden uw identiteitsbewijs mee. De keuze kan voor de geboorte of bij de geboorteaangifte worden vastgelegd. Let op: hiervoor moet de moeder wel bij de geboorteaangifte aanwezig zijn.

Overgangsregeling voor kinderen vanaf 2016

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren geldt er een overgangsregeling. U kunt in 2024 een akte van naamskeuze laten opmaken. Aan deze akte van naamskeuze zijn kosten verbonden.

Is uw oudste kind geboren vóór 1 januari 2016, dan is de keuze voor de dubbele geslachtsnaam niet mogelijk voor dit kind en alle volgende kinderen binnen dezelfde relatie.

Uw keuze vastleggen

Vult u het aanvraagformulier in. U ontvangt vervolgens van de gemeente een uitnodiging voor het opmaken van de akte van naamskeuze. U hoeft zelf geen afspraak te maken.
Wij nemen binnen 2 weken na ontvangst van uw aanvraag contact met u op. Het kan helaas langer duren, voordat u kunt langskomen voor het opmaken van de akte van naamskeuze.

Kosten

Voor naamskeuze in deze overgangsregeling betaalt u per kind. Voor het oudste kind betaalt u € 75 en voor elk volgend kind van dezelfde ouders € 50. Hierbij komen de kosten voor eventuele reisdocumenten.

Goed om te weten

Als u voor een gecombineerde achternaam kiest, vervallen reisdocumenten van uw kind of kinderen. Deze documenten worden door de gemeente ingenomen en vernietigd. U kunt deze documenten niet ongeldig gemaakt (met gaten) terugkrijgen. Bij de gemeente kunt u nieuwe reisdocumenten aanvragen (checklist) (pdf, 69 KB)

Houdt u rekening met bijkomende kosten voor de reisdocumenten als u nieuwe document(en) voor uw kind(eren) aanvraagt.