Huren

Als uw inkomen niet te hoog is, kunt u een sociale huurwoning of middenhuurwoning huren. Deze woningen hebben een maximum huurprijs. U kunt ook in de vrije sector huren. Soms heeft u recht op huurtoeslag. 

In noodgevallen kunt u een urgentieverklaring krijgen als u dringend woonruimte zoekt. U krijgt met een urgentieverklaring voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning in de regio Noord-Kennemerland.

Voorwaarden sociale huurwoning

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent Nederlander of hebt een geldige verblijfstatus.
  • Uw inkomen is niet te hoog (zie inkomensgrens).
  • U staat ingeschreven bij Sociale Verhuurders Noord Kennemerland (SVNK), die de sociale huurwoningen in deze gemeente verdeelt. Als u nog niet bent ingeschreven kunt u dat alsnog doen via SVNK. U betaalt aan SVNK eenmalig inschrijfkosten. Bekijk de voorwaarden van SVNK(Verwijst naar een externe website).
  • U reageert vervolgens zelf op het woningaanbod van SVNK. 

Inkomensgrens

Het verzamelinkomen van u en uw partner mag niet hoger zijn dan de inkomensgrens. U kunt wel inschrijven als u verwacht dat uw gezamenlijk inkomen snel daalt tot onder de inkomensgrens. De inkomensgrens wordt jaarlijks aangepast (geïndexeerd).

  • Eenpersoonshuishouden maximaal per jaar (prijspeil 2024): € 47.669
  • Meerpersoonshuishouden maximaal per jaar (prijspeil 2024): € 52.671

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Als u in een huurwoning woont, dan hebt u misschien recht op huurtoeslag. U gaat voor de aanvraag en voorwaarden van huurtoeslag naar de website van de belastingdienst(Verwijst naar een externe website). Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en uw woonsituatie. 

Middenhuurwoning huren

Heeft u een middeninkomen, dan kunt u een middenhuurwoning huren. Er geldt een maximum huurprijs. Zowel woningcorporaties als particulieren bieden deze woningen aan.

Sinds 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Deze wet regelt dat er voor middenhuurwoningen tot 186 punten een maximale huur is. Uw huur mag niet hoger zijn dan dit bedrag. Ook geldt er een maximale huurverhoging.

Zie ook: Is mijn huur te duur?(Verwijst naar een externe website) Of lees over de verschillen in huurwoningen (Rijksoverheid)(Verwijst naar een externe website).

Vrijesectorwoning huren

Sommige woningcorporaties verhuren ook duurdere woningen. Bij deze woningen is het huurbedrag hoger dan het maximumbedrag dat geldt voor sociale huur of middenhuur. Dit noemen we vrijesectorwoningen. Voor deze woningen kunt u geen huurtoeslag krijgen.

Naast woningcorporaties zijn er verschillende sites waarop u kunt zoeken naar vrijesectorwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats(Verwijst naar een externe website) en Funda(Verwijst naar een externe website). U kunt ook een huurwoning zoeken via een makelaar.

Melding ongewenst verhuurgedrag

Als u te maken krijgt met een verhuurder die verkeerd gedrag vertoont, kunt u een melding maken van ongewenst verhuurgedrag.