Gemeentelijke begraafplaatsen
In de gemeente Castricum zijn 3 gemeentelijke begraafplaatsen. De begraafplaatsen in Limmen, het dorp Castricum en Akersloot zijn sfeervolle plekken, omringd door het groen van de gemeente.
Begraafplaats Limmen
De begraafplaats in Limmen is eeuwenoud. Hij ligt centraal rond de Protestantse kerk, op de locatie waar ooit het hart van Limmen is ontstaan. Vanaf ongeveer 1200 is hier begraven. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde is de begraafplaats een gemeentelijk monument.
Het kerkhof ligt aan de Zuidkerkenlaan, omringd door de Hortus Bulborum en de oude school en onderwijzerswoning. De kerk ligt op het zuidelijk punt van de strandwal Limmen-Heiloo-Alkmaar.
Bijzonderheden
Het kerkhof is van historische waarde vanwege de rol die het heeft gespeeld in het religieuze en sociale leven in Limmen. De oudste vermelding van de kerk dateert uit de 8e eeuw: uit 740 en van de begraafplaats vermoedelijk rond 1200. De oudste graven dateren uit het einde van de 19e eeuw.
Begraafplaats Onderlangs Castricum
Begraafplaats Onderlangs is door de gemeente in 1953 aangelegd. Dit gebeurde naar een ontwerp van de landschapsarchitect ir. Hein Otto.
Na de aanleg werd er voor Rooms-Katholieken ongeveer 1/3 van de begraafplaats afgezonderd. Het was de wens van het bestuur van de Rooms-Katholieke parochie in Bakkum om hiervan gebruik te maken. Nu wordt Onderlangs algemeen gebruikt en is er geen onderscheid meer.
Bijzonderheden
Voor het uitstrooien van as, wordt de as vermengd met aarde en bloemenzaad. Nabestaanden zaaien zo letterlijk nieuw leven. Na verloop van tijd ontstaat er een kleurrijk bloemenveld. Om het strooiveld extra kracht te geven is er een herdenkingscarrousel geplaatst. In deze carrousel kunnen nabestaanden een gegraveerd herdenkingsbordje plaatsen.
Begraafplaats Akersloot
In Akersloot ligt het kerkhof van de Protestantse gemeente, een gemeentelijk monument. Het kerkhof en de bijbehorende kerk liggen aan het Dielofslaantje op een terp midden in het dorp. Na de alteratie in 1578 (de overgang van het katholicisme naar het protestantisme) had de Nederlands Hervormde gemeente de voormalige Rooms-Katholieke kerk in gebruik genomen.
Voor 1200 werd hier al begraven, vrijheid van begraven werd in 1170 verleend. Door het ruimen van de graven is het kerkhof vernieuwd. Het oudste graf dateert nu uit 1885. De oudste stenen liggen binnen in de kerk.
Bijzonderheden
De terp met kerk en kerkhof ligt op de westelijke strandwal van Akersloot. Het kerkhof is van historische waarde vanwege de rol die het heeft gespeeld in het religieuze en sociale leven, letterlijk en figuurlijk een centrale plek in het dorp. Het kerkhof is een bezienswaardigheid door de vele oude grafzerken van generaties inwoners van Akersloot.
Op het kerkhof staan essen, esdoorns, kastanjes, lindes, eiken, diverse soorten naaldbomen en leilinden langs de zuidgevel.
Natuurbegraven
Vanaf 2024 is op begraafplaats Onderlangs ook een natuurbegraafplaats. Een laatste rustplaats voor 50 of 100 jaar in een mooie natuurlijke omgeving.
Algemeen graf
Voor het begraven van een overledene kunnen nabestaanden kiezen tussen een particulier en een algemeen graf. Een algemeen graf blijft eigendom van de gemeente, die ook de plek op de begraafplaats bepaalt. In een algemeen graf worden 2 overledenen begraven die geen relatie met elkaar hebben. Dit graf wordt 10 jaar in stand gehouden. Deze termijn kan niet worden verlengd.
Particulier graf
Bij een particulier graf kunnen nabestaanden zelf besluiten welke overledenen in het graf worden bijgezet. U kunt zelf de plaats op de begraafplaats uitzoeken. Het graf wordt uitgegeven voor 10, 15 of 20 jaar. Deze termijn kan steeds met 10, 15 of 20 jaar worden verlengd.
Asbestemming
Als een overledene is gecremeerd zijn der diverse mogelijkheden voor de urn. Op de begraafplaatsen zijn urnengraven en urnenmuren.
De mogelijkheid bestaat ook om de as van de overledene uit te strooien en een gedenkplaatje te laten plaatsen op het herdenkingsmonument.
Begraafplaats als monument
In gemeente Castricum zijn 3 begraafplaatsen aangewezen als gemeentelijk monument.
- Protestantse begraafplaats in Castricum.
- Protestantse begraafplaats in Akersloot.
- Protestantse begraafplaats in Limmen.
Deze begraafplaatsen zijn (deels) in gebruik als gemeentelijke begraafplaats. Op deze begraafplaatsen willen we historisch waardevolle graftekens behouden.
Rijksmonument
Er is 1 voormalige begraafplaats aangewezen als rijksmonument: begraafplaats van Duin en Bosch in Castricum.
Meer informatie
Als u nog vragen heeft, neemt u contact op met de beheerder van 1 van de begraafplaatsen via 14 0251(Verwijst naar een telefoonnummer)
- Limmen:, Zuidkerkenlaan 25, 1906 AC Limmen.
- Onderlangs Castricum, Onderlangs 3, 1901 NE Castricum.
- Akersloot, Drielofslaantje 4, 1921 EA Akersloot.