Glasvezel netwerk
De gemeente wil snel internet voor iedereen. We hebben daarom onlangs aan KPN/Glaspoort vergunning gegeven voor de aanleg en beheer van een glasvezelnetwerk in de kernen Akersloot en Limmen. Dat kan tijdelijk overlast geven bij u in de straat. Glaspoort informeert u over het moment waarop in uw straat wordt gewerkt.
Daarnaast biedt Glaspoort aan om gratis en zonder verplichtingen de aansluiting te maken vanaf de hoofdkabel naar uw woning (huisaansluiting). U moet daar wel eerst toestemming voor geven. Vertegenwoordigers van Glaspoort komen daarvoor bij u aan de deur.
De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de openbare ruimte na afloop netjes wordt hersteld.
Snel en betrouwbaar internet
Steeds meer diensten zijn online, ook die van de gemeente. Daarnaast is snel internet belangrijk voor thuiswerken of bijvoorbeeld online films kijken. Door glasvezel kunnen inwoners en ondernemers diensten afnemen via een snelle en stabiele verbinding:
- Meer bandbreedte.
- Meer capaciteit.
- Upload snelheid even groot als download snelheid.
- Stabiel internet: minder last van storingen vergeleken met koperkabels door bijvoorbeeld warmte.
- Zuiniger in gebruik door licht in plaats van elektriciteit.
- Open netwerk, vaak meerdere aanbieders op een netwerk.
Meerdere glasvezelnetwerken in de gemeente
Eerder is al een ander glasvezelnetwerk (van Open Dutch Fiber) aangelegd in onze gemeente. Dat betekent niet dat de gemeente mag weigeren om een vergunning te geven aan andere partijen die hun eigen, aparte glasvezelnetwerk willen aanleggen. Het aanleggen van glasvezel valt namelijk onder de Telecommunicatiewet. Daarin staat dat telecomaanbieders het recht hebben om werkzaamheden in de openbare ruimte uit te voeren voor het realiseren van hun netwerken.
Beslis zelf over aansluiting en abonnement
De kabelaanleg en -aansluiting gebeurt door KPN/Glaspoort; de aansluiting op internetdiensten gebeurt door een ‘provider’. In beide gevallen gebeurt dat dus niet door of via de gemeente; u heeft daarvoor rechtstreeks contact met Glaspoort en (een van de) providers.
Vertegenwoordigers van Glaspoort kunnen bij u langskomen met de vraag of u interesse hebt voor de gratis huisaansluiting. Zij moeten zich daarbij houden aan alle privacyregels en omgangsnormen. Gebeurt dat niet? Meld dat dan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Daarna beslist u zelf of u het glasvezelnetwerk wilt gaan gebruiken. Daarvoor sluit u een abonnement af bij een provider.
Let op! zonder een huisaansluiting kunt u geen gebruik maken van de diensten van een provider.
Heeft u nu al een glasvezelaansluiting? Dan kan evengoed een extra aansluiting (op een ander netwerk) worden aangelegd.
Meer informatie over Glaspoort
Meer informatie leest u op de website van KPN(Verwijst naar een externe website) Kijk ook bij de veel gestelde vragen.
Rol van de gemeente bij de aanleg
Vergunning
Als een partij zich bij de gemeente meldt, kan de gemeente deze partij niet weigeren. Aanleg van een glasvezelnetwerk gebeurt door commerciële partijen in een vrije markt. In de Telecommunicatiewet is deze gedoogplicht voor gemeenten geregeld.
Wel kan de gemeente aangeven wat de wensen, voorschriften en eisen zijn voor de aanleg en uitvoering.
Aanleggen van een internetverbinding is geen nutsvoorziening. Nutsbeheerders voor water, gas en elektriciteit worden bij wet aangewezen door de overheid. Dit geldt niet voor telecommunicatie-aanbieders.
Regie op de uitvoering
In uw straat wordt de stoep (weer) opengebroken. De gemeente heeft hierbij een regierol: wij zorgen ervoor dat werkzaamheden worden afgestemd, dat overlast zoveel mogelijk wordt beperkt en dat de openbare ruimte na afloop deugdelijk wordt hersteld.
Klachten? Meld ze!
De gemeente streeft ernaar om de uitrol van het glasvezelnetwerk zo soepel en transparant mogelijk te laten verlopen. Wij begrijpen dat er vragen of klachten kunnen ontstaan over de communicatie en werkwijze van de glasvezelexploitanten.
Klacht indienen bij ACM
- Verzamel bewijsmateriaal: Noteer belangrijke details zoals datum en namen van vertegenwoordigers. Bewaar eventuele schriftelijke communicatie.
- Dien uw klacht in bij ACM(Verwijst naar een externe website). Op de website van ACM vindt u ook meer informatie over de procedure en de vervolgstappen.
- Informeer de gemeente: Laat ons ook weten dat u bij ACM een klacht heeft ingediend via info@castricum.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Dan zijn wij op de hoogte van problemen en kunnen proberen bij te dragen aan een oplossing.