Adviesraad Sociaal Domein
- Onafhankelijk adviesorgaan in de gemeente Castricum.
- Geeft gevraag en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders.
- Over zaken in het sociaal domein, zoals zorg, welzijn, jeugdhulp, werk en inkomen.
De Adviesraad praat onder andere over:
- de uitvoering van de wetten Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo),
- de Jeugdwet,
- de Participatiewet en
- de Wet inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en gewezen zelfstandigen.
De Adviesraad heeft zijn voelsprieten in de samenleving. Zij vraagt inwoners(groepen) en (in)formele zorg- en welzijnsorganisaties om advies vanuit de praktijk. Deze informatie helpt de Adviesraad om de gemeente te adviseren bij de in- en uitvoering van de diverse wetten en regelingen in het sociaal domein.
Leden
Leden worden door de Adviesraad voorgedragen en benoemd door het college. De Adviesraad heeft maximaal 11 leden, inclusief de voorzitter en de secretaris. Alle leden van de Adviesraad zijn inwoners van de gemeente Castricum.
U kunt lid zijn van de Adviesraad, als:
- U zich als vrijwilliger actief wil inzitten.
- U affiniteit met en/of kennis heeft van het Sociaal Domein.
- U affiniteit met en/of kennis heeft van de regelingen en wetten in het Sociaal Domein.
Vergaderdata
U bent van harte welkom bij de vergaderingen. De vergadering zijn in het gemeentehuis van Castricum van 9.30 uur tot 12.00 uur. In 2021 vergadert de adviesraad op:
- 29 januari: digitaal
- 19 februari: fysiek*
- 26 maart: digitaal
- 28 mei: digitaal
- 18 juni: fysiek: langere vergadering met verdiepende onderwerpen
- 27 augustus: onder voorbehoud
- 24 september: fysiek
- 29 oktober: digitaal
- 26 november: digitaal
- 17 december: fysiek
*Er wordt fysiek vergaderd als dat vanwege corona weer kan. Als dat niet kan, wordt digitaal vergaderd.
Bij de digitale vergaderingen geldt dat deze fysiek plaatsvinden als externen deelnemen, onder voorbehoud dat fysiek vergaderen mogelijk is vanwege corona.
Jaarverslag
Verslagen
De verslagen van 2020 zijn op te vragen bij de secreataris van de adviesraad.
Adviezen
- Advies beheersmaatregelen Jeugd en WMO november 2020 (pdf, 220 KB)
- Advies sociaal minima en medisch afval 6 november 2020 (pdf, 126 KB)
- Advies corona 6 november 2020 (pdf, 454 KB)
- Advies omgevingsvisie 10 augustus 2020 (pdf, 71 KB)
- Advies Inkoop Jeugdhulp 29 juni 2020 (pdf, 118 KB)
- Advies veranderopgave inburgering 11 juni 2020 (pdf, 196 KB)
- Berenschot 11 juni 2020 (pdf, 179 KB)
- Gevraagd advies mantelzorgwaardering 2 juni 2020 (pdf, 67 KB)
- Gevraagd advies vaccinatieprogramma 2 juni 2020 (pdf, 68 KB)
- Gevraagd advies aanbesteding Vervoer 16 april 2020 (pdf, 146 KB)
- Reactie cultuurnota 21 jan 2020 (pdf, 131 KB)
Meer informatie
Wilt u meer weten over de Adviesraad of hebt u opmerkingen of suggesties? Neem dan contact op met de Adviesraad via e-mail: cees@asdcastricum.onmicrosoft.com of vera@asdcastricum.onmicrosoft.com.
2 Vacatures Adviesraad Sociaal Domein (vrijwilligerswerk met vergoeding)
Deze vacature is geplaatst op 18 februari 2021
De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) zoekt twee nieuwe algemene leden. De ASD bestaat uit maximaal tien leden: de voorzitter, de secretaris en 8 algemene leden. Het is een onafhankelijk adviesorgaan en adviseert het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum (on)gevraagd over de gemeentelijke beleidsontwikkeling, -uitvoering en -evaluatie in het sociaal domein.
Het sociaal domein
Het sociaal domein is breed. Het omvat in ieder geval de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. Daarnaast zijn er veel andere onderwerpen in het sociaal domein. Voorbeelden zijn: onderwijs, kinderopvang, eenzaamheid(sbestrijding), sport, volksgezondheid, veilig thuis, beschermd wonen en de instrumentele inzet van kunst en cultuur.
De werkzaamheden
- Je denkt in de ASD mee over (toekomstig) beleid in het sociaal domein.
- Je stelt actief met je collega ASD-leden (on)gevraagde adviezen op voor het college.
- Je volgt hiervoor het gemeentelijk beleid en de landelijke ontwikkelingen.
- Je maakt een vertaalslag naar de gemeente Castricum.
- Je onderhoudt contacten met inwoners(groepen), ambtenaren van de BUCH werkorganisatie en professionele en informele organisaties in het sociaal domein.
- Je neemt actief deel aan de vergaderingen van de ASD (ongeveer tien keer per jaar) en in afstemming met de ASD-leden ook andere vergaderingen.
Onze eisen
- Je woont in de gemeente Castricum
- Je bent als vrijwilliger actief in de ASD.
- Je werkt niet bij een lokale zorgaanbieder, dienstverlener of de werkorganisatie van de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo).
- Je bent geen lid van de gemeenteraad of het college van burgemeester en wethouders.
Jouw vaardigheden
- Brede belangstelling voor de maatschappelijke vraagstukken in het lokale sociale domein en betrokken zijn bij de lokale situatie.
- Een proactieve en oplossingsgerichte houding om (maatschappelijke, lokale) ontwikkelingen te signaleren.
- Analytisch, strategisch en belangen overstijgend kunnen denken en oordelen over het grotere geheel.
- Kennis van de besluitvormingsprocessen binnen de gemeente.
- In staat individuele situaties in een bredere context te plaatsen om van daaruit te adviseren.
- Een nauwe band kunnen onderhouden met de inwoners(groepen) in de gemeente en met betrokken informele en professionele organisaties in het sociaal domein.
- In staat gemeentelijke beleidsvoorstellen te lezen en hierover een visie te vormen en deze te verwoorden vanuit het perspectief van de inwoners(groepen).
- In staat tot lange termijn denken en doorzettingsvermogen hebben.
- Samenwerkingsgericht, sociaal vaardig, positief en constructief en niet bang om een mening te geven.
- Beschikt over basiskennis om digitaal te werken in MS Office 365.
- Zorgvuldig kunnen behandelen van vertrouwelijke informatie.
Bij de samenstelling van de ASD is spreiding van kennis over de verschillende inhoudelijke terreinen van het sociaal domein belangrijk. Wij vragen daarom voor deze twee vacatures één van onderstaande vaardigheden:
- Kennis van of affiniteit met de Wmo.
- Goede digitale kennis (werken in Office 365).
- Kennis van of affiniteit met (digitale) pr en communicatie.
Wat bieden wij
Wij bieden de uitdaging om op plezierige wijze samen te werken met de andere leden in de ASD en zo een bijdrage te leveren aan het welzijn van de inwoners van Castricum. Daarnaast ontvang je een jaarlijkse financiële vrijwilligersvergoeding.
Herken jij je in bovenstaande profiel?
Wij nodigen je dan van harte uit te reageren binnen twee weken na het verschijnen van deze advertentie via het onderstaande emailadres: vera@asdcastricum.onmicrosoft.com.
Ook jongeren en werkenden nodigen wij van harte uit te reageren. Bij vergaderdata en/of andere contacten houden wij zeker in onderlinge afstemming rekening met je dagelijkse situatie. Wel moet je bereid en in staat zijn om minimaal twaalf uur per maand aan je vrijwilligerswerk voor de ASD te besteden.
Vragen
Als je nog vragen hebt over de vacatures, kun je contact opnemen met de voorzitter van de ASD, email cees@asdcastricum.onmicrosoft.com, telefoonnummer 0648981923.
Interview met voorzitter Cees Huisman
Cees Huisman (66) is adviseur en toezichthouder Sociaal Domein, en voorzitter ASD Castricum. Hij woont inmiddels 37 jaar in Castricum. Cees is getrouwd, heeft drie kinderen en is trotse opa van zes kleinkinderen.
Zijn loopbaan: buurtwerker, gemeente ambtenaar, ouderenwerk, buurt- en clubhuiswerk, jongerenwerk, kinderopvang, maatschappelijk werk, cliëntondersteuning en jeugdzorg. Uitvoerend werk, management en 27 jaar als bestuurder.
Voorzitter
Eind 2017 kwam ik in contact met Mieke Borgmeier en Rob Zijlstra, van de adviesraad. Dit tijdens mijn verkenning om waardevol werk te doen in de gemeente Castricum. De bevlogenheid van Mieke en Rob werkte aanstekelijk.
Vanaf begin 2018 ben ik lid voorzitter van de ASD. Kenmerkend van de ASD is de wil om pro-actief en resultaatgericht in een open dialoog met bestuurders, organisaties en inwoners samen te werken.
Dit doet de adviesraad als team. Alle leden hebben specifieke kwaliteiten en brede kennis van het sociaal domein waarbij het belangrijk is dat deze goed worden benut. Wanneer dat gebeurt zit het goed met de sfeer, de motivatie en de resultaten ten gunste van inwoners en van de gemeente Castricum en de werkorganisatie Buch.
Bekendheid van de ASD
Naar mijn idee is de ASD voldoende tot redelijk bekend bij beleidmakers en uitvoerders in de gemeente Castricum. Daarbij richt de adviesraad zich steeds op die contacten die nodig zijn om haar functie en taken zo goed mogelijk uit te voeren. De bekendheid van de ASD bij inwoners organisaties verschilt, zo merken wij. Deze kan dus beter en daar is aandacht voor. Zo helpt dit gesprek ook. Daarbij is van belang dat duidelijk is wat de rol van de ASD is.
Belangrijkste taak en uitdaging
De adviesraad signaleert en adviseert het college van B en W. De ASD zet zich, door middel van signalering en beleidsadvisering, in voor de inwoners (groepen) van de gemeente. Dit doet de adviesraad vanuit de visie dat voorkomen beter is dan genezen. En dat activiteiten in het sociaal domein (dicht bij huis) er toe bijdragen dat iedereen mee kan doen. In beleidstaal: de ASD staat voor preventie, voor een (wijk- en buurtgerichte) inclusieve samenleving waarin participatie wordt gestimuleerd.
Het bereiken van deze idealen is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt grote inzet, doorzettingsvermogen en de wil om stappen te zetten van alle betrokkenen in de samenleving.
Extra aandacht
Genoemd zijn al het stimuleren van preventie, wijkgericht werken en inclusie. Dit zoveel mogelijk in samenhang voor jongeren, volwassenen/ouderen. Belangrijk is dat de aandacht voor mensen toeneemt en de aandacht voor onnodige bureaucratie afneemt.
Zo ook het vreemde idee dat het mogelijk is om het sociaal domein als ‘een markt’ te beschouwen. Het voorop stellen van de inwoners en hun talenten en vragen is wat de ASD betreft de kern waar het om draait. Inwoners denken en voelen in samenhang en niet in schotten (wonen, werken, leren, gezondheid, welzijn, cultuur, recreatie). Het belangrijkste is om in het sociaal domein te denken en te handelen vanuit het perspectief en het belang van de inwoner en niet vanuit organisaties.
Een tweede punt van zorg heeft met financiën te maken. Het was voor Corona al een kernpunt voor de ASD. Het budget en de reservering voor het sociaal domein moet stevig zijn en op peil blijven. Duidelijk is dat dit belang als gevolg van Corona groter is geworden.
Corona
Corona discrimineert niet en raakt iedereen. Daarbij maakt deze crisis nog duidelijker dat beleid en uitvoering in het sociaal domein om een samenhangende benadering vraagt. Gezondheid of ziekte, inkomen of geldzorgen, welzijn of depressie en sociale contacten of eenzaamheid kunnen vlak bij elkaar liggen. En iedereen kan er mee te maken krijgen.
Dit bewustzijn is belangrijk bij advisering, vind ik. Zo ook de alertheid om te zien hoe het gaat met de meest kwetsbare mensen (jong, oud, oudgediende en nieuwkomer). Ook kunnen nieuwe groepen kwetsbare mensen ontstaan. Denk aan mensen die angstig, somber of eenzaam zijn. Dit komt niet alleen voor bij ouderen. Ook jongeren en de thuis werkende groep kan vereenzamen. Ook het wegvallen van sociale contacten en (vrijwilligers)werk kan problematisch zijn. ,
De ASD vindt ook de samenwerking hierin met organisaties in het sociale domein belangrijk.
Tot slot
De Adviesraad Sociaal Domein werkt samen als krachtig team en staat open voor vragen en suggesties.
E-mail adressen: