Strandregels en veiligheid

Castricum aan Zee is anders dan andere badplaatsen. Achter de duinen is namelijk geen dorp. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Castricum en Bakkum. Volg de Zeeweg en u komt bij de strandopgang. Daar is ook een grote parkeerplaats met betaald parkeren. Het strand bij deze opgang kan in de zomer erg druk zijn.

Er is ook een rustig strand maar die is alleen te voet of per fiets door de duinen te bereiken.

De strandvlag

De strandvlag geeft aan of het veilig is om te zwemmen.

  • Een gele vlag geeft aan dat de zee gevaarlijk is. Ongeoefende zwemmers en kinderen kunnen dan beter niet gaan zwemmen.
  • Een rode vlag geeft aan dat het verboden is om te zwemmen omdat de zee gevaarlijk is.
  • Een witte vlag met een vraagteken geeft aan dat een kind is gevonden of dat een kind ouders of begeleiders is kwijtgeraakt. Bent u een een kind op het strand is kwijtgeraakt of hebt u een een kind op het strand gevonden dat zijn of haar ouders of begeleiders niet meer kan vinden? Meld u zich dan bij de reddingsbrigade en EHBO-post. Ze helpen u verder.

Meer informatie over vlaggen en borden op het strand vindt u op de website van de reddingsbrigade. Ook over eb, vloed, muien en zwinnen vindt u daar informatie.

EHBO en reddingbrigade

In het zomerseizoen staan de Castricumse Reddingsbrigade (CRB) en de EHBO op het strand, vanaf de strandafgang aan de linkerzijde. Daar kunt u terecht voor medische hulp bij een ongeluk(je), of acute hulp bij een groter incident in zee, op het strand of in het duin. Ook is het de plek waar op het strand zoekgeraakte kinderen met hun ouders worden herenigd.

Alarmploeg

U kunt bij de strand-reddingspost terecht t/m 17 september tijdens alle weekenden, en in de zomervakantie ook op alle doordeweekse dagen. De reddingsbrigade heeft ook een alarmploeg; die is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag beschikbaar en te bereiken via 112. Reddingsacties van de alarmploeg voert de Castricumse Reddingsbrigade uit samen met andere hulpdiensten, kustwachten KNRM. Er wordt daarom ook regelmatig samen geoefend.

Geen vaartuigen, voertuigen, fietsen en blokarts op het strand

Het is niet toegestaan vaartuigen op het strand te brengen, of ze nu vanaf de weg of vanaf de zee het strand opkomen. Onder ‘vaartuigen’ verstaan we ook waterscooters. Vaartuigen mogen niet binnen 300 meter van de kust komen.

Vaartuigen mogen wel via een smalle strook strand van en naar het water vervoerd worden. Deze strook wordt aangegeven met zwart-wit geblokte vlaggen.

  • Voertuigen alleen met ontheffing: Auto’s, motoren, tractoren, quads, huifkarren enzovoort horen niet thuis op het strand. Alleen als de bestuurder ontheffing heeft is het toegestaan om op het strand te rijden van 1 mei tot 1 oktober voor 10.00 uur en na 19.00 uur. In de winterperiode van 1 oktober tot 1 mei gelden deze 'venstertijden' ook op zon- en feestdagen.
  • Geen blokarts: Blokarts (zeilwagens) zijn niet toegestaan op het strand.
  • Geen fietsen op het strand: Van 1 mei tot 1 oktober zijn fietsers alleen welkom op het strand voor 10.00 uur en na 19.00 uur. Buiten het zomerseizoen zijn fietsers de hele dag toegestaan.

Vragen? Neem contact op met apv@debuch.nl.

Sporten op het strand

Houd bij sporten op het strand rekening met elkaar. Kijk even of wat u wilt gaan doen ook toegestaan is.

Vliegeren

Het is niet toegestaan om te vliegeren voor de paviljoens. 

Vissen vanaf het strand en op zee

Van 1 oktober tot en met 1 mei is het toegestaan om recreatief te vissen vanaf het strand. Het is het gehele jaar door toegestaan om op zee te vissen, maar het is niet toegestaan een vaartuig op het strand te brengen. Veel visliefhebbers zijn aangesloten bij sportvereniging De Salamander. Deze vereniging en bootclub is een smalle strook strand toegewezen voor het vervoer van boten over het strand naar de branding. Deze strook is aangegeven met zwart-wit geblokte vlaggen.

Staand wand vissen

Staand wand vissen is niet toegestaan.

Kitesurfen en windsurfen

Het hele jaar door mag er gesurfd worden, maar niet voor de paviljoens. Let op de andere gasten op het strand en let op uw eigen veiligheid en die van anderen.

Blokarts

Blokarts (zeilwagens) zijn niet toegestaan op het strand.

Honden op het strand

Honden mogen op het strand van Castricum aan Zee komen: 

  • Van 1 oktober tot 1 mei. Zorg er uiteraard wel voor dat de hond anderen geen overlast bezorgt of ze hindert.
  • Van 1 mei tot 1 oktober mag u vóór 10:00 uur en na 19:00 met de hond op het strand. 
  • Van 1 mei tot 1 oktober mag u tussen 10.00 uur en 19.00 uur alleen op deze plekken met de hond op het strand:
    • De hond mag wél aangelijnd op de looppaden voor de paviljoens en strandhuisjes komen. 
    • De hond mag wél aangelijnd lopen vanaf de strandopgang van Bad Noord, in noordelijke richting (naar Egmond aan Zee dus) tot aan paal 43. 
    • De hond mag wél aangelijnd lopen vanaf strandopgang Stille Strand richting het zuiden tot aan paal 47 750. 

Honden mogen op het strand van Bad Noord en het Stille Strand komen: 

  • Van 1 oktober tot 1 mei. Zorg er uiteraard wel voor dat de hond anderen geen overlast bezorgt of ze hindert.

Van 1 mei tot 1 oktober mag u met de hond op deze stranden komen, maar tussen 10:00 uur en 19:00 uur moet de hond wel aangelijnd zijn. Dit geldt vanaf strandopgang Bad Noord tot aan de gemeentegrens met Egmond in het noorden (paal 43), en vanaf strandopgang Stille Strand tot aan de gemeentegrens met Heemskerk in het zuiden (paal 47 750). Vanaf daar gelden de regels van de andere gemeenten. 

Paarden op het strand

Paarden zijn niet toegestaan op het strandplateau van Castricum aan Zee en de strandopgang daar. Dit is namelijk voetgangersgebied. U kunt wel via het duin met uw paard naar het strand: ingang Castricum Geversweg (Zanderij), ingang Bakkum Haagscheweg (Meertje van Vogelenzang), ingang Bakkum Heereweg (Noorderstraat) of Bakkum Heereweg (Diederik). Meer informatie van PWN voor ruiters of op Buitenrijden.

Paarden zijn op de volgende momenten toegestaan op het strand:

  • Van 1 oktober t/m 30 april: de hele dag.
  • Van 1 mei t/m 30 september: alleen vóór 10.00 uur en na 19.00 uur.

U bent verplicht om uitwerpselen van uw paard op te ruimen.

Naturisten

Al jarenlang vinden naturisten hun weg naar een deel van het strand in zuidelijke richting, tussen de strandpalen 46 en 47. Het strand is formeel niet aangewezen als naaktstrand. Dat is niet nodig. Zolang er geen sprake is van schending van de openbare orde, bepalen zonaanbidders zelf of ze recreëren met of zonder textiel.

Overnachten op het strand

Overnachten op het strand is alleen toegestaan in een bedrijfswoning die hoort bij een strandpaviljoen of in een strandhuisje dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Alle andere mogelijkheden zijn dus niet toegestaan.

Met ‘overnachten op het strand’ bedoelen we verblijf op het strand tussen 24.00 en 6.00 uur ‘met de kennelijke bedoeling daar de nacht door te brengen’:

  • In de open lucht.
  • In een tentje.
  • In een kleedhokje of
  • In een huisje dat niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Strandhuisje huren

Voor informatie over overnachten in de strandhuisjes kunt u contact opnemen met Bad Noord

Kampvuur en barbecue

Het is op het hele strand van Castricum verboden om een kampvuur te stoken. Barbecueën mag onder bepaalde voorwaarden wel.

Gebruikt u daarbij uw gezond verstand. Op een overvol strand op een zomerse dag is het bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Let er ook op dat de barbecue niet ‘per ongeluk’ uitgroeit tot een kampvuur (een kampvuur met een worstje erop is nog steeds geen barbecue) en dat het vuur is gedoofd als u het strand verlaat.

Natuurlijk zorgt u ervoor dat er geen rommel achterblijft op het strand.