Strandregels en veiligheid

Castricum aan Zee is anders dan andere badplaatsen. Achter de duinen is namelijk geen dorp. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Castricum en Bakkum. Volg de Zeeweg en u komt bij de strandopgang. Daar is ook een grote parkeerplaats met betaald parkeren. Het strand bij deze opgang kan in de zomer erg druk zijn.

Er is ook een rustig strand maar die is alleen te voet of per fiets door de duinen te bereiken.

De strandvlag

De strandvlag geeft aan of het veilig is om te zwemmen.

 • Een gele vlag geeft aan dat de zee gevaarlijk is. Ongeoefende zwemmers en kinderen kunnen dan beter niet gaan zwemmen.
 • Een rode vlag geeft aan dat het verboden is om te zwemmen omdat de zee gevaarlijk is.
 • Een witte vlag met een vraagteken geeft aan dat een kind is gevonden of dat een kind ouders of begeleiders is kwijtgeraakt. Bent u een een kind op het strand is kwijtgeraakt of hebt u een een kind op het strand gevonden dat zijn of haar ouders of begeleiders niet meer kan vinden? Meld u zich dan bij de reddingsbrigade en EHBO-post. Ze helpen u verder.

Meer informatie over vlaggen en borden op het strand vindt u op de website van de reddingsbrigade. Ook over eb, vloed, muien en zwinnen vindt u daar informatie.

EHBO en reddingbrigade

In het zomerseizoen staan de Castricumse Reddingsbrigade (CRB) en de EHBO op het strand, vanaf de strandafgang aan de linkerzijde. Daar kunt u terecht voor medische hulp bij een ongeluk(je), of acute hulp bij een groter incident in zee, op het strand of in het duin. Ook is het de plek waar op het strand zoekgeraakte kinderen met hun ouders worden herenigd.

Alarmploeg

U kunt bij de strand-reddingspost terecht t/m 17 september tijdens alle weekenden, en in de zomervakantie ook op alle doordeweekse dagen. De reddingsbrigade heeft ook een alarmploeg; die is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag beschikbaar en te bereiken via 112. Reddingsacties van de alarmploeg voert de Castricumse Reddingsbrigade uit samen met andere hulpdiensten, kustwachten KNRM. Er wordt daarom ook regelmatig samen geoefend.

Geen vaartuigen, voertuigen, fietsen en blokarts op het strand

Het is niet toegestaan vaartuigen op het strand te brengen, of ze nu vanaf de weg of vanaf de zee het strand opkomen. Onder ‘vaartuigen’ verstaan we ook waterscooters. Waterscooters en snelle boten mogen niet binnen 300 meter van de kust komen.

Ontheffing aanvragen

De leden van de botenvereniging mogen hun vaartuigen wel via een smalle strook strand naar het water vervoeren. Deze strook wordt aangegeven met zwart-wit geblokte vlaggen.

 • Voertuigen alleen met ontheffing: Auto’s, motoren, tractoren, quads, huifkarren enzovoort horen niet thuis op het strand. Alleen als de bestuurder ontheffing heeft is het toegestaan om op het strand te rijden van 1 april tot 1 november voor 10.00 uur en na 18.00 uur. Buiten het seizoen gelden deze 'venstertijden' ook op zon- en feestdagen.
 • Geen blokarts: Blokarts (zeilwagens) zijn niet toegestaan op het strand.
 • Geen fietsen op het strand: Van 1 mei tot 1 oktober zijn fietsers alleen welkom op het strand voor 10.00 uur en na 19.00 uur. Buiten het zomerseizoen zijn fietsers de hele dag toegestaan.

Sporten op het strand

Houd bij sporten op het strand rekening met elkaar. Kijk even of wat u wilt gaan doen ook toegestaan is.

Vliegeren

Het is niet toegestaan om te vliegeren voor de paviljoens. 

Vissen vanaf het strand en op zee

Van 1 oktober tot en met 1 mei is het toegestaan om recreatief te vissen vanaf het strand. Het is het gehele jaar door toegestaan om op zee te vissen, maar het is niet toegestaan een vaartuig op het strand te brengen. Veel visliefhebbers zijn aangesloten bij sportvereniging De Salamander. Deze vereniging en bootclub is een smalle strook strand toegewezen voor het vervoer van boten over het strand naar de branding. Deze strook is aangegeven met zwart-wit geblokte vlaggen.

Staand wand vissen

Staand wand vissen is niet toegestaan.

Kitesurfen en windsurfen

Het hele jaar door mag er gesurfd worden, maar niet voor de paviljoens. Let op de andere gasten op het strand en let op uw eigen veiligheid en die van anderen.

Blokarts

Blokarts (zeilwagens) zijn niet toegestaan op het strand.

Honden en paarden op het strand

Honden en paarden zijn op de volgende momenten toegestaan op het strand:

 • Van 1 oktober t/m 30 april: de hele dag.
 • Van 1 mei t/m 30 september: alleen vóór 10.00 uur en na 19.00 uur.
 • Dit geldt ook als de hond is aangelijnd en ook als het geen strandweer is.
 • Wie in een strandhuisje verblijft, mag de hond meenemen, maar alleen over het wandelpad. Tussen 10.00 en 19.00 uur is het strand ten westen van het wandelpad ook voor deze honden verboden terrein. Dit geldt ook voor de honden van bezoekers van een strandpaviljoen.
 • Op het strandplateau zijn paarden niet welkom; dit is inclusief op- en afgang. Dit is namelijk voetgangersgebied. U kunt op de tijden dat het is toegestaan met uw paard het strand op via het duin in Bakkum, Heereweg, ingang Noorderstraat. Meer informatie vindt u op informatie voor ruiters van PWN.
 • U bent verplicht om uitwerpselen van uw hond of paard op te ruimen.

Naturisten

Al jarenlang vinden naturisten hun weg naar een deel van het strand in zuidelijke richting, tussen de strandpalen 46 en 47. Het strand is formeel niet aangewezen als naaktstrand. Dat is niet nodig. Zolang er geen sprake is van schending van de openbare orde, bepalen zonaanbidders zelf of ze recreëren met of zonder textiel.

Overnachten op het strand

Overnachten op het strand is alleen toegestaan in een bedrijfswoning die hoort bij een strandpaviljoen of in een strandhuisje dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Alle andere mogelijkheden zijn dus niet toegestaan.

Met ‘overnachten op het strand’ bedoelen we verblijf op het strand tussen 24.00 en 6.00 uur ‘met de kennelijke bedoeling daar de nacht door te brengen’:

 • in de open lucht
 • in een tentje
 • in een kleedhokje of
 • in een huisje dat niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften

Wilt u een strandhuisje huren?

Voor informatie over overnachten in de strandhuisjes kunt u contact opnemen met Bad Noord

Kampvuur en barbecue

Het is op het hele strand van Castricum verboden om een kampvuur te stoken. Barbecueën mag onder bepaalde voorwaarden wel.

Gebruikt u daarbij uw gezond verstand. Op een overvol strand op een zomerse dag is het bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Let er ook op dat de barbecue niet ‘per ongeluk’ uitgroeit tot een kampvuur (een kampvuur met een worstje erop is nog steeds geen barbecue) en dat het vuur is gedoofd als u het strand verlaat.

Natuurlijk zorgt u ervoor dat er geen rommel achterblijft op het strand.