Kerkenaanpak

De kerkenaanpak is een plan voor behoud van de kerkgebouwen in onze gemeente. Het helpt om zorgvuldig om te gaan met onze historische kerken en hun betekenisvolle rol in de dorpen. 

De kerkenaanpak is op 6 februari 2025 vastgesteld door de gemeenteraad.

Kerkenaanpak Castricum (pdf, 200 KB)

Leegstand maakt kerkenaanpak nodig

Ook in gemeente Castricum komen steeds meer kerken leeg te staan; dit vraagstuk speelt in heel Nederland. 

Van de 10 kerkgebouwen in onze gemeente zijn 5 rijksmonument en 1 gemeentelijk monument. 3 kerken hebben al een andere bestemming gekregen en de Maranathakerk wordt herontwikkeld. 

We willen waardevolle kerkgebouwen behouden en een duidelijke richting geven aan de mogelijkheden voor de toekomst.

Inhoud kerkenaanpak

De kerkenaanpak bestaat uit 3 belangrijke pijlers:  

  • Monumentale en cultuurhistorische waarden verkennen: de gemeente onderzoekt of kerken zonder beschermde status cultuurhistorisch waardevol zijn. Zo wordt gekeken naar de Jacobus de Meerdere kerk in Akersloot. Als deze kerk belangrijk blijkt, kan de gemeente beschermende maatregelen nemen, zoals de aanwijzing tot gemeentelijk monument.  
  • Stappenplan voor herbestemming: om goed te bepalen wat er met een kerkgebouw kan gebeuren, gebruikt de gemeente een duidelijk stappenplan. Dit helpt bij het nemen van beslissingen over de toekomst van een kerk.
  • Inzetten op bijbestemmen van kerkgebouwen: de gemeente wil dat kerken zo lang mogelijk hun religieuze functie behouden. Dit kan door een aanvullende functie toe te voegen, zoals culturele activiteiten. Dit heet bijbestemmen.  

Open met bij- of nevenbestemming

We kijken eerst of een kerk open kan blijven met een bij- of nevenbestemming. Kerken zijn gebouwd om in te kerken. En de gemeente ziet kerkgemeenschappen als de beste rentmeesters van deze waardevolle gebouwen. 

Een bij- of nevenbestemming kan extra inkomsten opleveren en de exploitatie gezonder maken. Pas als dat niet mogelijk is, overwegen we herbestemming.

Aanspreekpunt voor kerken

Aanspreekpunt voor kerken is Anne Beeksma, beleidsmedewerker Cultuurhistorie en Erfgoed. U kunt contact opnemen via annebeeksma@debuch.nl(Verwijst naar een e-mailadres).