Leefgeld aanvragen

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op leefgeld per maand als zij zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Leefgeld is een financiële vergoeding waarmee zij de dagelijkse boodschappen kunnen betalen, zoals eten en kleding. De betaling van leefgeld gaat via Zaffier.

Zaffier is een organisatie die inwoners ondersteunt bij zaken als werk, uitkeringen en inkomen. Ontvangt u al ondersteuning? Die blijft onder Zaffier doorgaan zoals u gewend bent. 

Leefgeld aanvragen

  1. Om leefgeld te ontvangen, moet u zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Staat u nog niet ingeschreven? Lees onder registratie vluchtelingen Oekraïne wat u dan moet doen.
  2. Als u een Nederlandse bankrekening hebt, ontvangt u het bedrag via de bank. Hebt u nog geen Nederlandse bankrekening? Kijk dan bij bankrekening in Nederland openen hoe u dit kunt regelen.
  3. Staat u ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente en hebt u een Nederlandse bankrekening?  Dan kunt u hieronder het Aanvraagformulier leefgeld invullen en mailen naar leefgeld@zaffier.nl. Na ontvangst wordt het leefgeld zo snel mogelijk uitgekeerd. Hiervoor hoeft u niet naar het gemeentehuis te komen.
Aanvraagformulier leefgeld (pdf, 427 KB)

Hoeveel leefgeld

Per 1 februari 2023 verandert de hoogte van het leefgeld vanuit de Rijksoverheid. De nieuwe hoogtes worden afhankelijk van de grootte van het gezin.

Uitschrijven uit BRP

Let op: Als u naar een andere gemeente verhuist, dan moet u zich bij onze gemeente uitschrijven en in de nieuwe gemeente inschrijven. Dit is belangrijk voor het uitkeren van leefgeld.

Voor gastgezinnen en betrokken organisaties

Vangt u vluchtelingen op in Bergen, Uitgeest, Castricum of Heiloo of bent u bij de opvang betrokken? Dan vragen wij u om hen te informeren over het aanvragen van leefgeld.