Rijbewijs

Informatie:

Sinds 9 maart 2014 zijn paspoorten en identiteitskaarten voor personen vanaf 18 jaar niet 5, maar 10 jaar geldig. Paspoorten en identiteitskaarten die in 2014 zijn aangevraagd, vervallen in 2024.

Wij verwachten dit jaar veel aanvragen om paspoorten en identiteitskaarten te vernieuwen. Dit heeft ook gevolgen voor het aanvragen voor andere producten van deze afdeling zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een rijbewijs. 

Na het aanvragen duurt het 7 werkdagen voor uw reisdocument klaar is. U kunt dan een nieuwe afspraak maken om het op te halen.

Maak meteen een afspraak

 • Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de Publieksbalie.
 • Uw rijbewijs is na 5 werkdagen klaar, u moet deze persoonlijk ophalen.
 • Als u al een rijbewijs hebt, levert u deze in als u het nieuwe rijbewijs ophaalt.
 • Een rijbewijs is 10 jaar geldig. In bepaalde gevallen kan dit afwijken, zoals bij de leeftijd van 75 jaar of ouder of bij een lichamelijke beperking.
 • De kosten voor het rijbewijs moet u direct bij de aanvraag betalen.
 • Soms moet u medisch gekeurd worden. U vraagt hiervoor eerst een gezondheidsverklaring aan.
  Let op! Aanvragen van een gezondheidsverklaring kan alleen bij het CBR. U kunt deze verklaring niet aanvragen bij de gemeente.

Voor het aanvragen van een rijbewijs moet u een afspraak maken.

afspraak aanvragen/verlengen rijbewijs

Na 7 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Ook voor afhalen maakt u een afspraak. 

afspraak maken afhalen

Tarief 2024

Soort kosten Tarief 2024
Rijbewijs € 51,10
Extra kosten voor spoedaanvraag € 39,65
Rijbewijs omwisseling buitenland € 51,10

 • Een goed gelijkende pasfoto, korter dan 6 maanden geleden gemaakt. Bekijk de eisen pasfoto voor paspoort of ID-kaart
 • Bij de eerste aanvraag of bij een vermissing: een geldig legitimatiebewijs (paspoort of een identiteitskaart)
 • Bij verlenging: het rijbewijs dat u in bezit hebt.

U kunt zelf verlies, diefstal of misbruik van uw Nederlandse rijbewijs melden. Dit kan 24 uur per dag online op de website RDW Uw rijbewijs is dan direct ongeldig. U logt in met uw DigiD.

Nadat uw melding is geregistreerd, ontvangt u een bevestiging. U kunt dan een afspraak maken bij de gemeente om een rijbewijs aan te vragen. Neemt u voor de zekerheid de bevestiging van de registratie bij het RDW mee. 

Het blijft ook mogelijk om de vermissing in het gemeentehuis door te geven. U ondertekent dan een Verklaring van vermissing. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak ook hiervoor eerst een afspraak voor het aanvragen van een rijbewijs.

Als u voor 14.00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u uw rijbewijs binnen 2 werkdagen afhalen. De 2 werkdagen gaan pas in nadat u op de digitaal gemaakte afspraak bent geweest. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten, naast de kosten voor uw rijbewijs.

NB spoedaanvraag is geen spoedafspraak voor het aanvragen.

Soms moet u eerst medisch gekeurd worden, voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen.

 • U vraagt rijbewijs voor vrachtwagen of bus aan (categorie C / D).
 • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
 • U hebt een medische beperking.

Gezondheidsverklaring aanvragen bij CBR

Om een Verklaring van Geschiktheid te krijgen, moet u een gezondheidsverklaring invullen. De gezondheidsverklaring kunt u online kopen op Mijn CBR 

Let op! Aanvragen van een gezondheidsverklaring kan alleen bij het CBR. U kunt deze verklaring niet aanvragen bij de gemeente.

Beoordeling en reactie van CBR

De Gezondheidsverklaring stuurt u vervolgens op naar het CBR. Het CBR beoordeelt of u medisch geschikt bent of dat er een aanvullende keuring nodig is. De duur van het keuringsproces verschilt per persoon. Houd er bij uw aanvraag rekening mee, dat het keuringsproces soms enige tijd kan duren. Bijvoorbeeld als u nog naar specialist moet.

Als u medisch geschikt bent, registreert het CBR de Verklaring van Geschiktheid in het rijbewijzenregister. U ontvangt een brief van het CBR. Met de brief vraagt u bij de gemeente een rijbewijs aan; dit duurt 5 werkdagen. 

gezondheidsverklaring kopen bij CBR

Jongeren kunnen vanaf 17 jaar hun autorijbewijs halen. Zij mogen tot hun 18e verjaardag samen met een begeleider autorijden. Voor meer informatie over autorijden onder 18 jaar.

In bepaalde gevallen kunt u een rijbewijs dat u buiten Nederland hebt behaald omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland woonachtig bent en u over een geldige verblijfstitel beschikt. De aanvraag wordt gedaan bij de Publieksbalie. 

Voorwaarden

Niet elk rijbewijs dat in het buitenland is afgegeven kan zomaar worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs. De voorwaarden hiervoor vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

afspraak maken

Vanaf 1 juli 2023 kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen met DigiD. Inloggen met een rijbewijs (of identiteitsbewijs) geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens.

Na ophalen van uw nieuwe rijbewijs, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Als de brief binnenkomt, kunt u binnen 6 weken bij DigiD opnieuw een pincode aanvragen.

Voor vragen over de inlogfunctie neemt u contact op met DigiD.