Fundering café en oude tramhalte gevonden aan Rijksweg

Bij het werk aan de Rijksweg is vorige week een archeologische vondst gedaan.

Bij het slopen van het huidige wegdek en het graafwerk dat nodig is voor nieuwe buizen en leidingen onder de weg stuitten de werkmannen op de resten van een oud gebouw. In zo’n geval meldt de hoofdaannemer dat aan de gemeente, die besluit om daar verder onderzoek naar te doen. Archeoloog Sjeng Dautzenberg van bureau Hollandia en Ron Duindam van Historisch Limmen concludeerden dat het de fundering is van voormalig café Zomervreugd en de stoomtramhalte daar.

Verder onderzoek

Wethouder Valentijn Brouwer kreeg het nieuws halverwege de week te horen. "Dat is altijd een mooi bericht. Want we zijn vanuit de gemeente zuinig op onze cultuurhistorie, en dus ook bodemschatten. Met dit soort vondsten gaan we daarom secuur om. Om het verder te onderzoeken, sluiten we het deel van het werkterrein tijdelijk af. Er wordt onderzocht wat het is, uit welke periode en hoe we het eventueel kunnen bewaren. Dat hebben deskundigen voor ons gedaan: archeologiebureau Hollandia én de kenners van de lokale cultuurhistorie van werkgroep Historisch Limmen."

Café en tramhalte

Limmen staat bekend om vroege bewoning, omdat het op een strandwal ligt. "Regelmatig worden bij bouw- en graafwerkzaamheden vondsten gedaan, soms tot ver voor onze jaartelling. Deze vondst was minder oud, maar daarom niet minder interessant. Het blijkt een oud café met tramhalte te zijn. Vanaf 1832 stond daar café Zomervreugd. Tussen 1897 en 1923 was het ook de halte van de stoomtram die erlangs reed," vertelt Ron Duindam. "Het pand lag veel meer richting de doorgaande weg dan de bebouwing die er nu staat, de Drie Linden. De Rijksweg was toen dus veel smaller."

Sjeng Dautzenberg van bureau Hollandia werd gevraagd alles in kaart te helpen brengen. "Wij inventariseren en registreren de vondst. We graven voorzichtig verder uit. We meten alles op, maken foto’s en beschrijvingen. Dat registreren we in een database. Zo komen we langzaamaan steeds meer te weten over het leven van vroeger. Dat maakt dit werk heel fascinerend."

"Het is echter niet zó belangrijk dat we alles opgraven en in zijn geheel verplaatsen naar een museum. Dat gebeurt maar zelden. Maar met foto’s, tekeningen en registraties in een databank zijn we al een heel eind. Het is mooi dat we dat voor elkaar gekregen hebben." Daarmee is de vondst bewaard gebleven. En gaat het werk aan de Rijksweg inmiddels weer door.

Werkzaamheden Rijksweg Limmen

De aannemer en onderaannemers werken in hoog tempo verder aan het project, en dan vooral het vervangen en uitbreiden van kabels en leidingen. Het gegraven gat is dus weer dichtgegooid. "Maar gelukkig hebben we de foto’s nog," besluit de wethouder. 

Zie ook Rijksweg Limmen herinrichting.