Glasvezel netwerk

De gemeente wil snel internet voor iedereen. De gemeente heeft daarom aan  glasvezelexploitant E-Fiber vergunning gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in alle woonkernen.

E-Fiber hoopt begin 2024 klaar te zijn met het werk.

Snel en betrouwbaar internet

Steeds meer diensten zijn online, ook die van de gemeente. Daarnaast is snel internet belangrijk voor thuiswerken of bijvoorbeeld online films kijken. Door glasvezel kunnen inwoners en ondernemers diensten afnemen via een snelle en stabiele verbinding. Belangrijkste voordelen van glasvezel:

  • Meer bandbreedte, meer capaciteit.
  • Upload snelheid even groot als download snelheid.
  • Stabiel internet: minder last van storingen vergeleken met koperkabels door bijvoorbeeld warmte. 
  • Zuiniger in gebruik door licht in plaats van elektriciteit.
  • Open netwerk, vaak meerdere aanbieders op 1 netwerk.

Wat de aanleg voor u betekent

Aansluiten op een glasvezelnetwerk is niet verplicht. U maakt zelf een keuze. Meer informatie leest u op e-Fiber. De leveranciers zoeken ook rechtstreeks met u contact; dat gebeurt dus niet door of via de gemeente.

Ondergrondse kabels

Om alle panden (circa 19.000) in onze gemeente aan te sluiten gaat meer dan 200 kilometer kabels de grond in. Daarvoor moeten de stoepen open, ook bij u in de buurt. Goed om te weten is dat de leverancier dit altijd binnen een dag afrondt.

Meer weten over aanleg en planning

Meer informatie over aanleg en planning vindt u op de projectpagina's van de leveranciers. 

Rol van de gemeente

Als een partij zich bij de gemeente meldt, kan de gemeente deze partij niet weigeren. Aanleg van een glasvezelnetwerk gebeurt door commerciƫle partijen in een vrije markt. In de Telecommunicatiewet is deze gedoogplicht voor gemeenten geregeld. Wel kan de gemeente aangeven wat de wensen, voorschriften en eisen zijn voor de aanleg en uitvoering.

Aanleggen van een internetverbinding is geen nutsvoorziening. Nutsbeheerders voor water, gas en elektriciteit worden bij wet aangewezen door de overheid. Dit geldt niet voor telecommunicatie aanbieders.