Glasvezel netwerk

De gemeente wil snel internet voor iedereen. We hebben daarom aan glasvezelexploitant Open Dutch Fiber, voorheen genaamd E-Fiber, vergunning gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in alle woonkernen.

Het college van B&W van de gemeente Castricum heeft in april 2024 besloten om de samenwerking met Open Dutch Fiber voort te zetten. De uitrol van de aansluitingen door Open Dutch Fiber zal daarmee doorgaan in 2024.

De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de openbare ruimte na afloop netjes wordt hersteld.

Snel en betrouwbaar internet

Steeds meer diensten zijn online, ook die van de gemeente. Daarnaast is snel internet belangrijk voor thuiswerken of bijvoorbeeld online films kijken. Door glasvezel kunnen inwoners en ondernemers diensten afnemen via een snelle en stabiele verbinding. Belangrijkste voordelen van glasvezel:

  • Meer bandbreedte, meer capaciteit.
  • Upload snelheid even groot als download snelheid.
  • Stabiel internet: minder last van storingen vergeleken met koperkabels door bijvoorbeeld warmte. 
  • Zuiniger in gebruik door licht in plaats van elektriciteit.
  • Open netwerk, vaak meerdere aanbieders op 1 netwerk.

Wat de aanleg voor u betekent

Aansluiten op een glasvezelnetwerk is niet verplicht. U maakt zelf een keuze. Meer informatie leest u op Open Dutch Fiber. De leverancier zoekt ook rechtstreeks met u contact; dat gebeurt dus niet door of via de gemeente.

Open Dutch Fiber biedt aan om binnenkort kosteloos en zonder verplichtingen de aansluiting te maken vanaf de hoofdkabel om zo bij u een huisaansluiting te kunnen realiseren. Bewoners kunnen daarna zelf beslissen of en zo ja wanneer ze die huisaansluiting willen (laten) activeren, dus een abonnement afsluiten met een provider.

De huisaansluiting moet niet alleen door de voortuin, maar ook in huis naar de meterkast worden aangelegd. Een medewerker van Open Dutch Fiber neemt daarom een aantal contactgegevens van u op, om daarover een afspraak te kunnen maken met u.

Ondergrondse kabels

Om alle panden (circa 19.000) in onze gemeente aan te sluiten is er meer dan 200 kilometer kabels de grond in gegaan. Daarvoor moesten de stoepen open, ook bij u in de buurt. Daarvoor moesten de stoepen open, ook bij u in de buurt.

Voor de huisaansluiting moet de stoep opnieuw open. Dit gaat in de meeste gevallen om slechts 1m2 straatwerk per keer. 

Meer weten over aanleg en planning

Meer informatie over aanleg en planning vindt u op de projectpagina's van Open Dutch Fiber.

Rol van de gemeente

Als een partij zich bij de gemeente meldt, kan de gemeente deze partij niet weigeren. Aanleg van een glasvezelnetwerk gebeurt door commerciƫle partijen in een vrije markt. In de Telecommunicatiewet is deze gedoogplicht voor gemeenten geregeld. Wel kan de gemeente aangeven wat de wensen, voorschriften en eisen zijn voor de aanleg en uitvoering.

Aanleggen van een internetverbinding is geen nutsvoorziening. Nutsbeheerders voor water, gas en elektriciteit worden bij wet aangewezen door de overheid. Dit geldt niet voor telecommunicatie aanbieders.