Geesterduin 2.0
We werken hard aan het vernieuwen van Winkelcentrum Geesterduin. De binnenruimte, buitengevels en de entrees zijn al vernieuwd. We zijn nog niet klaar en kijken verder vooruit naar mogelijke verbeteringen. Om ervoor te zorgen dat het winkelcentrum ook in de toekomst aantrekkelijk blijft, is een ontwikkelingsvisie gemaakt.
Visie Geesterduin 2.0
De visie Geesterduin 2.0 is een eerste stap in de verdere vernieuwing van het winkelcentrum en de omgeving. De visie is gebaseerd op uitgebreide gesprekken met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Belangrijke punten zijn onder andere het toevoegen van 700 m2 winkelvloeroppervlakte en de bouw van circa 215 woningen voor starters en ouderen.
Op 21 september 2023 heeft de gemeenteraad de ontwikkelvisie Geesterduin 2.0(Verwijst naar een externe website) goedgekeurd.
Wonen, winkels en meer groen
De nieuwe woningen worden gebouwd volgens het coalitieakkoord. Dit houdt in dat 40% van de woningen sociale woningbouw is (30% sociale huur en 10% sociale koop), 40% middenhuur en -koop en 20% vrije sector. De bouwhoogte varieert van 3 tot 7 lagen. Woningcoöperatie Kennemer Wonen is beoogd afnemer van de sociale woningen.
Daarnaast krijgt het winkelcentrum meer ruimte voor ontmoeting en groen. Waar mogelijk voegen we extra groen toe voor het verbeteren van de leefbaarheid. De plannen zorgen ook voor een betere verbinding met het dorp en een verbeterde winkelervaring.
Meedenken
Hoorne Vastgoed (grotendeels eigenaar van het winkelcentrum) heeft een uitgebreid participatietraject uitgevoerd voor de visie. Hieronder ziet u een overzicht van de laatste bijeenkomst in september 2024 en eerdere momenten waarop de buurt kon meedenken. De ideeën die zijn ingebracht, zijn waar mogelijk verwerkt in de Ontwikkelvisie Geesterduin 2.0, het Beeldkwaliteitsplan en het Voorlopig Ontwerp.
Verslag 5e participatiemarkt op 24 september 2024
Op dinsdag 24 september 2024 vond de vijfde participatiemarkt plaats over de toekomst van winkelcentrum Geesterduin en de directe omgeving. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden konden tussen 19.00 en 21.00 uur zonder vast programma binnenlopen in Cultureel Centrum Geesterhage.
Tijdens de bijeenkomst gaven we informatie over het concept Beeldkwaliteitsplan en het Voorlopig Ontwerp. We bespraken ook de aangepaste plannen voor de gebieden rondom Zilverzand, Koraalzand, Molenweide en het 'Zuidplein'.
Een verslag van de participatiemarkt (pdf, 123 KB) kunt u hier raadplegen, evenals een kopie van de panelen (pdf, 24 MB) en het fotoverslag (pdf, 479 KB).
Eerdere bijeenkomsten
- 4e participatiebijeenkomst (27 maart 2024) (pdf, 924 KB): Deze bijeenkomst vond plaats in Cultureel Centrum Geesterhage. Betrokkenen van het winkelcentrum hebben input gegeven op onderwerpen zoals parkeren en verkeer, sfeer, uitstraling, invulling van de beeldkwaliteit van de bebouwing, logistiek, voorzieningen en inrichting van de openbare ruimte. De input wordt gebruikt voor de uitwerking van het Beeldkwaliteitsplan en het Voorlopig Ontwerp.
- 3e participatiebijeenkomst (12 juli 2023) (pdf, 405 KB): Tijdens deze bijeenkomst kregen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uitleg over de Ontwikkelvisie Geesterduin 2.0. Een hand-out (pdf, 4 MB) met een impressie van de visie en de participatie-resultaten werd ook uitgedeeld. In het verslag zijn suggesties, opmerkingen en antwoorden opgenomen.
- Participatiemarkt (28 september 2022) (pdf, 6 MB) en thema-avond (1 februari 2023): (pdf, 4 MB) Tijdens deze avonden spraken inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wonen, winkelen, mobiliteit en groen. Veel ideeën, meningen en standpunten zijn gedeeld.
- Participatieroute Geesterduin 2.0 (pdf, 6 MB): U kunt meer lezen over de geplande momenten om mee te denken in de verdere planvorming.
Vervolg
De ontwerpfase leidt tot een Beeldkwaliteitsplan en een Definitief ontwerp. Dit plan wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Na goedkeuring volgt de aanvraag Omgevingsvergunning.
Op de hoogte blijven
Gemeente en Hoorne Vastgoed blijven omwonenden, winkeliers en andere betrokkenen actief betrekken bij de verdere ontwikkeling van het plan en tijdens de procedures. Houd deze gemeentelijke webpagina daarvoor in de gaten voor data en procedures, of download de Omgevingsalert-app (voor Android en iOS) voor updates over vergunningen in uw omgeving.