Erfgoed

Praat mee over onze historische panden en landschappen

Cronenburg; foto Nico Lute
Cronenburg; foto Nico Lute

Binnenkort stelt de gemeenteraad de notitie vast ‘Erfgoed is van ons allemaal’. Onder ‘erfgoed’ vallen onze historische panden, landschappen en andere tastbare restanten uit de geschiedenis. Ze vertellen iets over hoe onze voorouders de omgeving gebruikten en hoe ze leefden. Willen we die zaken veilig stellen, in het licht van ontwikkelingen als klimaatverandering en ontkerkelijking. Zo ja hoe?

‘Erfgoed is van ons allemaal’, zo stelt de notitie over erfgoed in onze gemeente. Mooie voorbeelden in Castricum zijn het oude raadhuis, de Protestantse en Rooms-katholieke kerken, het Duin en Bosch terrein met zijn groene parkaanleg en oude gebouwen, en de Atlantik Wall uit een minder mooie periode in de geschiedenis. In Limmen kennen we de Hortus Bulborum, het kerkje en de oude school (‘museale hoek’), en stolpboerderij Vredeburg. In Akersloot rekenen we het gemaal en het trafo-gebouw uit de jaren ’30 tot ons erfgoed, net als de eeuwenoude plek van de kerk aan het Dielofslaantje en de landschappelijk mooi gelegen Westdijck.

Ontwikkelingen in de maatschappij

Welke factoren in de maatschappij zijn van invloed op ons erfgoed? Hoe moeten we omgaan met bijvoorbeeld de ontkerkelijking? Kunnen we alle kerkgebouwen behouden of moeten we daar keuzes in maken? En hoe ga je om met de klimaatverandering? Gaan we op alle gebouwen zonnepanelen leggen? En hoe belangrijk vinden onze inwoners dit? Dat horen wij graag.

Uw inbreng 

We organiseren meerdere informatiemomenten waarop u kunt reageren. Dan wordt een presentatie gegeven voor de lokale erfgoedverenigingen, die ook voor inwoners interessant is. Wilt u liever niet in een grote groep uw woordje doen, dan kunt u ook een digitale vragenlijst invullen; een geprinte lijst is verkrijgbaar via de receptie in het gemeentehuis. 

Uw inbreng waarderen wij, dus reageer! Hebt u nog vragen, bel of mail dan naar anitavanbreugel@debuch.nl tel. 088 909 73 49.

Naar het overzicht