De Bloemen fase 2

In Castricum-Oost geldt een maximum snelheid van 30 km per uur. De Bloemen is hier nog niet goed op ingericht. Weinig automobilisten houden zich aan de maximum snelheid, waardoor onveilige situaties ontstaan. Met het nieuwe ontwerp voor De Bloemen willen we de verkeersveiligheid verbeteren. De uitvoering vindt half 2021 plaats.
Soomerwegh en Koekoeksbloem/Wederik
We gaan nu aan de slag met fase 2: de herinrichting van De Bloemen tussen Soomerwegh en Koekoeksbloem/Wederik.
De meeste woningen van Castricum-Oost zijn bereikbaar via De Bloemen. Het plan moet daarom rekening houden met:
- fietsende scholieren naar Jac. P. Thijsse en 3 basisscholen in Castricum-Oost;
- verkeer naar sportvoorzieningen op en bij sportpark Noord-End;
- busroute door Castricum-Oost (lijn 167).
Overlast beperken
Door werkzaamheden te combineren, beperken we voor u zoveel mogelijk de overlast. We willen dan ook de volgende werkzaamheden combineren:
- verkeersveilige inrichting van de weg;
- bestaande asfaltverharding vervangen;
- grootschalige opknapbeurt van het groen;
- aparte voorziening voor regenwater;
- lichtmasten voorzien van energiezuinige LED-verlichting.
De weg kan daarna weer jaren mee.
Werkgebied
De herinrichting loopt:
- In het deel tussen Soomerwegh en Zwanebloem/Weegbree van erfgrens tot erfgrens.
- In het overige deel van de zuidelijke erfgrens (de even huisnummers) tot het brede voetpad aan de noordzijde (de oneven huisnummers).
- De parkeerhavens, inritten, aanbiedlocaties voor afvalcontainers, trottoirs, groenstrook en bomen worden ook aangepakt.
Planning
- 28 januari 2020: inloopavond aanwonenden, ophalen wensen, knelpunten en verwachtingen
- 25 februari: 2e inloopavond voorlopig ontwerp en uitleg participatietraject
- t/m 17 maart: bewoners en ondernemers kunnen reageren
- 2e helft maart: maken definitief ontwerp
- begin april: definitief Ontwerp op website, mogelijkheid om reactie in te dienen
- april: vaststellen definitief ontwerp door college en terugkoppeling naar bewoners en ondernemers
- begin mei: aanvraag subsidie bij provincie Noord-Holland
- juni en juli: bestek en tekeningen maken
- september: besluit over subsidie van provincie Noord-Holland
- oktober t/m december: aanbestedingstraject
- april t/m september 2021: uitvoering herinrichting
- najaar 2021 / voorjaar 2022: planten bomen/overig groen
Uitgangspunten
Bij de herinrichting van De Bloemen hanteert de gemeente diverse uitgangspunten. Hieronder geven we deze uitgangspunten weer.
Veiligheid voor fietsers
We verbeteren de verkeersveiligheid van fietsers door de fietsstroken te verbreden. De rijloper voor de auto’s wordt smaller waardoor de snelheid omlaag gaat. Dit ontwerp is conform de landelijke richtlijn van de CROW, zoals opgenomen in de Ontwerpwijzer fietsverkeer (2016) CROW is onafhankelijke kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte en verkeer.
In 2018 is de Laan van Albert’s hoeve ook op deze manier heringericht. Wij hebben vanaf de herinrichting geen klachten meer ontvangen over de verkeersveiligheid.
Busroute
De Bloemen is onderdeel van een busroute. Bij het aanleggen van snelheidsremmende maatregelen houden we rekening met de bus (en de passagiers). Snelheidsremmers zijn busvriendelijk of liggen ter hoogte van de bushalte.
Parkeren
Het aantal parkeerplaatsen willen we gelijk houden.
Duurzaamheid
Wij willen het project zo duurzaam mogelijk uitvoeren. Bij de materiaalkeuze houden we bijvoorbeeld rekening met de milieubelasting of mogelijkheden voor hergebruik.
Groen en bomen
De bomen langs de weg staan nu in de verharding en zijn van slechte kwaliteit. De groeikansen zijn gering. Deze bomen willen we vervangen door bomen in groenstroken aan de zuidkant van de weg. Deze groenstroken bieden veel betere groeiomstandigheden.
De bomen in het eerste deel tussen Soomerwegh en Zwanebloem/Weegbree, kunnen we misschien laten staan.
Ook zijn veel bomen in de groenstrook aan de noordzijde van De Bloemen van matige tot slechte kwaliteit. Ook deze groenstrook willen we herinrichten met nieuwe bomen die duurzamer zijn, van betere kwaliteit. De kastanjes in het grasgedeelte willen we laten staan, als dit mogelijk is. Onze groenmedewerkers kijken nog naar het groenplan voor deze groenstrook.
Riolering en afwatering
Een aparte voorziening voor regenwater ontlast het bestaande riool. Daarmee wordt de kans op overstorten van het riool op vijvers en sloten minder. Het is nu nog de vraag of het om een apart hemelwaterriool gaat of dat we een wadi kunnen realiseren. Een wadi is een laagte waarin het regenwater zich kan verzamelen en in de bodem kan infiltreren. Dit laatste is onder meer afhankelijk van de wortelgroei van de bestaande bomen die gehandhaafd blijven. Deze wortels willen we niet beschadigen en dat zou door het benodigde graafwerk voor de wadi wel kunnen gebeuren.
Klimaatadaptatie
Het klimaat verandert. Hierdoor is er vaker sprake van extreme nattigheid, droogte of hitte. Hier houden we met het ontwerp rekening mee (zie hiervoor onder duurzaamheid, groen en bomen en riolering en afwatering).
Budget
De kosten van het totale project moeten binnen het budget blijven. Dit betekent dat andere ideeën welkom zijn, maar het geheel niet duurder mag worden dan het budget toelaat.
We willen voor het project ook subsidie aanvragen. De provincie heeft de subsidiepot echter sterk verlaagd, waardoor de kans op subsidie veel lager is geworden.
Wegvakken
Wat is er aan de hand
- De Bloemen is een 30 km zone, de weg is daarop maar zeer beperkt aangepast. Het meeste autoverkeer rijdt nog te hard.
- De Bloemen is voor de meeste weggebruikers geen woonstraat. De weg is dus niet alleen voor de bewoners, maar ontsluit een groter gebied (Castricum-Oost).
- Via De Bloemen rijdt verkeer naar Jac. P. Thijsse college en diverse sportvoorzieningen. Ook de busroute door Castricum-Oost gaat over deze weg.
- De fietsstroken zijn te smal. Het grote snelheids- en massaverschil leidt tot onveilige situaties voor fietsers.
Dit willen we doen
- Maximum snelheid blijft 30 km per uur.
- Rode fietsstroken worden breder en de zwarte rijloper wordt smaller.
- Op drie locaties worden snelheidsremmers toegevoegd.
- Parkeersituatie verandert nauwelijks: enkele plekken worden verplaatst.


Voorbeeld Laan van Albert's Hoeve

Kruispunten
Huidige situatie
- De voorrangsregeling is niet overal hetzelfde. Bij het kruispunt met de Zwanebloem/Weegbree is de voorrang niet geregeld, maar bij het kruispunt met de Koekoeksbloem/Wederik wel.
- De uitritconstructies bij de diverse woonhofjes zijn niet goed ingericht.
Nieuwe situatie
- Kruispunt met de Zwanebloem/Weegbree krijgt een plateau, waarbij voorrang van rechts blijft gelden.
- Kruispunt met de Koekoeksbloem/Wederik heeft al een plateau. Hier wordt de voorrangsregeling opgeheven, waardoor voorrang van rechts geldt.
- Woonhofjes krijgen een uitritconstructie die voldoet aan de huidige richtlijn. Voetgangers op De Bloemen hebben dan ook voorrang.
Foto's situatie februari 2020


Groen en bomen
Het groenplan moet nog worden gemaakt. De afdeling Groen gaat daarover later de inwoners nog apart benaderen.
In 2018 is fase 1 van dit project uitgevoerd, de herinrichting van de Laan van Albert’s hoeve, De Bloemen ten zuidoosten van de Koekoeksbloem/Wederik en de C.F. Smeetslaan ten oosten van de M. L. Kinglaan.