Vrijwilligers rapen zwerfafval van strand tussen Castricum en Wijk aan Zee

Groepsfoto 140 vrijwilligers beach cleanup Castricum aan Zee
De 140 vrijwilligers en wethouder Paul Slettenhaar zijn klaar voor de beach cleanup van Castricum aan Zee.

Ruim 140 vrijwilligers waren dinsdagochtend 13 augustus naar het strand van Castricum aan Zee gekomen, om mee te helpen zwerfafval op te ruimen. Want daar liggen de stranden (in de hele wereld) helaas vol mee: van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen, tot gloeilampen, schoonmaakmiddelen, cartridges, jerry cans, houten pallets en visnetten. Wethouder Paul Slettenhaar ondersteunt de Boskalis Beach Cleanup Tour dan ook van harte en opende graag deze etappe in strandpaviljoen Zeezicht.

Nadruk op wegwerpplastic

Stichting De Noordzee organiseert ieder jaar deze landelijke strandschoonmaakactie. Vanuit het onderste en bovenste puntje van Nederland wordt er begonnen en zo lopen ze al schoonmakend naar elkaar toe. Vrijwilligers konden zich aanmelden en de etappe van Castricum aan Zee zat in korte tijd al helemaal vol. Dat bleek ook uit de grote groep mensen die kwam helpen opruimen. De nadruk van dit deel van de tour lag op wegwerpplastic (single use plastic) en de restanten van ballonnen.

Sportief het strand schoon rapen

Daarnaast kon deze etappe ook sportief afgelegd worden. Dit kon bijvoorbeeld ‘ploggend (joggen en afval ruimen tegelijk) en met de Pullka. Dan loop je met een slee gevuld met ballast over het strand. In dit geval was dan de ballast het zwerfafval dat de vrijwilligers van het strand raapten. 

Schoon strand belangrijk voor kustgemeente

De gemeente werkte mee aan de Beach Cleanup Tour, omdat ze het belang van een schoon strand onderschrijft. Wethouder Slettenhaar: "Als kustgemeente vinden we het natuurlijk helemaal belangrijk dat onze bezoekers van een schoon strand kunnen genieten. We ondersteunen dit initiatief daarom niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook door al het opgehaalde afval te verzamelen, af te voeren en te verwerken." 

Naar overzicht