Japanse duizendknoop fors onder spanning

Nieuwe bestrijding in Castricum

Nieuwe manier bestrijding Japanse duizendknoop
Nieuwe manier bestrijding Japanse duizendknoop

Grote bladeren en sterke wortelstokken die andere planten met het grootste gemak verdringen: voor wie de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) op zijn terrein heeft, is het een nachtmerrie. Hij komt overal in het land voor, maar landeigenaren proberen deze exoot op alle mogelijke manieren te bestrijden. Het nieuwste wapen van de gemeente Castricum: 5.000 volt. 

Primeur voor Castricum

Op woensdag 28 augustus is de gemeente Castricum begonnen met een nieuwe methode in de strijd tegen de Japanse duizendknoop. De methode is gloednieuw, veilig, en komt uit Engeland. Met een lange ijzeren staaf wordt 5.000 volt door alle duizendknoopwortels gejaagd. Na zes behandelingen moet de plant definitief het loodje leggen. De Neeltje Groentjesstraat kreeg de primeur.

In Engeland blijken proeven met deze manier van bestrijden redelijk succesvol. Omdat de gemeente Castricum de inheemse planten graag behoudt en verspreiding van de indringer wil beperken, is besloten om deze nieuwe methode ook hier te testen.

Schadelijk

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt een invasieve exoot genoemd, een uitheemse plant die zo hard groeit dat planten die hier thuis horen geen ruimte meer krijgen. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij heel moeilijk weer weg te krijgen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen zelfs gebouwen, leidingen en wegen beschadigen. 

Niet bij groenafval 

Als u de plant in uw tuin hebt, haal hem dan weg. Het beste is om hem met wortel en tak helemaal uit te graven. De wortels kunnen echter meters diep groeien. Het is belangrijk dat u alle wortelresten verwijdert. Uit een vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Gooi de plant nooit op een composthoop of in de groene bak maar bij het restafval. Dan wordt hij verbrand en kunt u verdere verspreiding voorkomen.

Naar overzicht