IkPas: ga jij de uitdaging met jezelf aan?

IkPas is een landelijke campagne met als doel om bewuster om te gaan met alcohol. Er wordt niet gevraagd om nooit meer alcohol te drinken, maar om het alcoholgebruik in de maand januari even op pauze te zetten. Je wordt je tijdens deze ‘Dry January’ bewuster van de keuze om wel of niet te drinken, je doorbreekt vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.  

Ga jij de uitdaging met jezelf aan? Nodig gelijk jouw vrienden en familie uit en doe het samen!

‘Dry January’ is gestart op 1 januari 2021. Jij kunt je nog steeds aanmelden via IkPas. Je krijgt dan een eigen dashboard met een aantal handige functies, zoals een IkPas Coach, toegang tot een forum, een persoonlijk dagboek,  een nieuwsbrief en toegang tot artikelen, alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes. Natuurlijk is samen meedoen leuker (en makkelijker) dan alleen. Daarom is er nu ook de mogelijkheid om een team challenge aan te maken en jouw vrienden en familie hiervoor uit te nodigen. Je wordt vanzelf geattendeerd op deze mogelijkheid bij aanmelding via de website. 

Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% van de deelnemers beter en verliest 32% gewicht. Een groot aantal deelnemers drinkt na deelname bewust minder alcohol dan daarvoor. 

Wat weet jij van alcohol?  

Uit het onderzoek ‘Kennismonitor Alcohol’ van het Trimbos-instituut blijkt dat de meeste mensen niet weten dat alcohol het risico op kanker, dementie of een miskraam vergroot. Ook schatten veel mensen de kosten van alcohol voor de samenleving veel te laag in. Die bedragen tussen de 2,3 en 4,2 miljard euro per jaar. Het onderzoek laat ook zien dat overmatige en zware drinkers het moeilijker vinden om zelf geen alcohol te drinken als anderen dat wel doen. Ben je benieuwd naar jouw kennis over alcohol? Doe dan via alcohol info de kennisquiz. Wellicht stimuleert dit jou tot deelname aan Dry January!

Meer ondersteuning nodig?

Hebt u het idee dat u meer ondersteuning nodig hebt in het op pauze zetten van uw alcoholgebruik? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de preventie afdeling van Brijder door te mailen of bellen naar: preventie@brijder.nl of 088 3582260. 

In Control of Alcohol & Drugs

In Control of Alcohol & Drugs’ is een samenwerking van de 17 gemeenten van Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK, Brijder Jeugd en GGZ. Het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ is gericht op het voorkomen en terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord. 

Naar overzicht