Gebroeders Gelsing postuum onderscheiden

Burgemeester mans met de familieleden en onderscheidingen
Op de foto: vlnr. Andre Gelsing (neef), burgemeester Mans en Bert Gelsing, de zoon van Hendrik Gelsing met de onderscheidingen (foto Ronald Goedheer)

Hendrik (1914-1995) en Julius Gelsing (1923-1943) hebben postuum het Mobilisatie Oorlogkruis ontvangen. Hendrik werd tevens het Ereteken van Orde en Vrede toegekend. Uit handen van burgemeester Mans ontving de familie de onderscheiding.

Het Oorlogskruis wordt toegekend aan oud-militairen die in dienst waren van ons Koninkrijk in de jaren van de Tweede wereldoorlog. Veel militairen die recht hadden op deze onderscheiding, hebben het oorlogskruis nooit ontvangen. De staat heeft daarom gemeend dat dit alsnog moet kunnen, bij leven of postuum.

Burgemeester Mans noemde de uitreiking 'bijzonder en zeer waardevol' en ging kort in op de levensloop van de gebroeders Gelsing. Hendrik en Julius werden ingelijfd na de oorlogsverklaring van Nederland van Japan in 1941 . Nadat de slag om de Javazee begin 1942 werd verloren door de geallieerden, zijn beiden gevangen genomen. Hendrik werd krijgsgevangene gemaakt te Tjirandjang. Julius werd opgepakt te Tjiandoer. Samen kwamen ze onder zware omstandigheden in een werkkamp terecht. Julius zou het zogeheten 'hongerkamp' niet overleven. Hendrik werd op 15 augustus 1945 bevrijd. Voor zijn werk in dienst na de oorlog is hem tevens het Ereteken toegekend.

Naar overzicht