Diederik Samsom in gesprek over energietransitie

HVC Klimaatestafette op 13 december in Castricum

De energietransitie is nu écht begonnen. En gemeenten spelen daarin een hoofdrol. Maar hoe geven we die rol goed vorm? En hoe voeren we de regie? Diederik Samsom -voormalig Tweede Kamerlid en tegenwoordig o.a. adviseur bij HVC- gaat tijdens de raadsinformatieavond op 13 december met raadsleden in gesprek over het Klimaatakkoord en de energietransitie. Geïnteresseerde inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om aan te schuiven om 19:30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis van Castricum.

Regie voeren – maar hoe?

De energietransitie is een feit. Lokale bestuurders worden er dagelijks mee geconfronteerd. Er zijn diverse initiatieven. Er leven allerlei vragen. Wat zijn de implicaties van het Klimaatakkoord voor gemeenten? Welke plannen heeft de nationale overheid nog meer voor gemeenten in petto?  Er wordt veel van het lokaal bestuur gevraagd. Ze worden geacht regie te voeren op de energietransitie, ambitie te tonen, maatschappelijke steun te organiseren en uitvoerings-kracht te mobiliseren.

HVC Klimaatestafette

Afval- en energiebedrijf HVC heeft onder de noemer ‘HVC Klimaatestafette’ Diederik Samsom gevraagd om gemeenten te adviseren over de energietransitie. Samsom is sinds 2017 als adviseur aan HVC verbonden. Samsom is tevens voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving voor het Klimaatakkoord en leidt daar de onderhandelingen over de verduurzaming van woningen en gebouwen.

Naar overzicht