De goede buur

Vindt u zelf dat u een goede buur bent? Of u deze vraag nu met ja of nee beantwoordt, in 291 Nederlandse gemeenten wordt bewoners buurtbemiddeling aangeboden. Een landelijke dekking van maar liefst 82% met een record aantal deelnemende steden en dorpen waaronder Uitgeest, Castricum, Bergen en Heiloo. De kans dat u het zelf wel eens aan de stok heeft gehad met uw buren is 25%. De bron voor deze landelijke gegevens is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, het CCV. 

Kracht van buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling is populair. De belangrijkste reden hiervoor is dat het werkt en gratis is. Vrijwillige bemiddelaars geven via gesprekken beide buren de ruimte zodat zij naar elkaar gaan luisteren. Een goed vertrekpunt om uiteindelijk samen tot oplossingen te komen, gedragen door beide buren. Daarbij vinden de meeste inwoners zichzelf wel een goede buur maar vergeten soms door alle emoties heen dat er 2 kanten aan een verhaal zitten. Dat buren dit gaandeweg een bemiddeling beseffen, is ook de kracht van buurtbemiddeling.

Top 3

In 2019 stonden tuinproblemen, geluidsoverlast en pesten in de top 3. Een greep uit de burenklachten in deze categorieën zijn overhangend groen, schutting en erfgrens, bomen, smaakloze tuininrichting, gillende kinderen, klussende buren, lopen op hakken, uitschelden, roddelen, gluren. Andere voorbeelden uit 2019 zijn stank, parkeren, gebruik galerij, intimidatie, camera’s, dieren, rookgedrag.

Aanvraag advies of bemiddeling

Het is beter wanneer buren hun irritaties zelf met elkaar bespreken. Tips hiervoor leest u op de website van De Bemiddelingskamer. Komt u er toch niet uit? Bel of mail dan gerust met De Bemiddelingskamer voor advies of een bemiddeling via het telefoonnummer 06 411 986 06 of het e-mailadres info@debemiddelingskamer.nl. De Bemiddelingskamer is expert bij het helpen oplossen van burenconflicten en is PLUS-gecertificeerd via het CCV. Buurtbemiddeling wordt gefinancieerd door de Gemeente Castricum en woningcorporatie Kennemer Wonen.

Naar overzicht