Brandweer is op zoek naar assistenten

Afbeelding van brandweerlieden die een paard uit de sloot redden.

Een brandweerassistent heeft dezelfde taken als een vrijwilliger of beroepsbrandweer, maar bestrijdt geen brand en ongevallen met gevaarlijke stoffern binnen gebouwen (binnen inzet) en werkt ook niet met hydraulisch gereedschap. Daardoor is de opleiding tot brandweerassistent korter en de keuring minder zwaar. Meer mensen kunnen hierdoor instromen bij de brandweer.

Brandweerpost Limmen is op zoek naar assistenten

Aanmelden kan via de website van de brandweer  Je vindt er meer informatie over het werken binnen de brandweer en de taken van een brandweerassistent. Deze taken variĆ«ren van het blussen van buitenbranden en het houden van inspecties tot voorlichting geven op basisscholen het redden van dieren en het opvangen van slachtoffers. Een dankbare en uitdagende functie in je eigen woon- of werkomgeving. 

Iedereen is welkom

Lokale brandweerposten zijn belangrijk om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn bij een incident. Een eenheid kan uitrukken als er zes brandweermensen beschikbaar zijn. Brandweervrijwilligers en beroeps krijgen een strenge aanstellingskeuring en volgen een tweejarige opleiding. Dit kan voor sommige mensen een te hoge drempel zijn. Met de introductie van de brandweerassistent willen lokale posten een bredere doelgroep aanspreken; van jonge student tot vitale vutter. De opleiding duurt een half jaar en via een keuring wordt vastgesteld of de fysieke conditie voldoende is. Ook als je geen superman of superwoman bent, kun je brandweerassistent worden vanaf achttien jaar. Brandweerassistenten kunnen later doorstromen om alsnog de gehele Manschap A-opleiding te volgen. 

Naar overzicht