Problemen aanpakken soms beste medicijn

Wie met klachten bij de huisarts komt, heeft soms meer aan een goed gesprek en hulp bij problemen dan aan pillen of medische onderzoeken.

Welzijn op Recept richt zich op mensen die met psychosociale klachten naar de huisarts gaan. Denk aan piekeren, slecht slapen, vermoeidheid, rugklachten of hoofdpijn. Niet alle gezondheidsklachten hebben een lichamelijke oorzaak. Soms is iemand eenzaam, heeft geldzorgen of is bijvoorbeeld werkloos. 

Welzijn op Recept: huisarts verwijst naar welzijnsorganisatie

Een huisarts of praktijkondersteuner verwijst een patiënt dan niet door naar zwaardere zorgverlening in het ziekenhuis en schrijft geen medicijnen voor. In plaats daarvan verwijst de huisarts de patiënt doorverwezen naar het Sociaal Team. Het Sociaal Team kijkt dan samen met de patiënt naar een oplossing. 

Proef in Castricum

Het gaat nu nog om een proef. In Castricum hebben al meerdere inwoners dankzij Welzijn op Recept deelgenomen aan welzijnsactiviteiten in de buurt en aan vrijwilligerswerk via Stichting Welzijn Castricum. 

De volgende huisartsenpraktijken doen nu mee aan de proef: Huisartsenpraktijk van der Maarel, Groepspraktijk Akersloot en Dorpspraktijk: huisarts Remmelzwaal en huisartsen Doeksen & Weijer. Als de proef succesvol is, sluiten andere praktijken aan. 

Naar overzicht