Onderscheidingen voor Stan Baltus en Vera Fetisova

Stan Baltus en Vera Fetisova werden gisteravond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst door burgemeester Mans gemeentelijk onderscheiden. Stan ontving het Jeugdlintje, Vera de gemeentelijke waarderingsspeld. Dat gebeurde tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het college in het gemeentehuis, in aanwezigheid van zo’n 170 mensen. 

Herstel van Molen De Mol

De 16-jarige Stan Baltus ontving het allereerste Jeugdlintje, de nieuwe onderscheiding voor jongeren tot en met 21 jaar die zich inzetten voor een mooiere gemeente. Hij is al drie jaar bezig met het volledige herstel van de replica van Molen De Mol in Limmen. De kap en het lijf van de molen zijn inmiddels af.

In afwachting van een locatie waar de molen mag staan voor publiek, wordt op die plek ook nog het ‘onderstel’ (de schuur eronder) gemaakt. Stan werkt al sinds zijn 13e aan de restauratie en heeft inmiddels expertise, extra handen en extra sponsorgelden voor zijn project gekregen. ‘

Waarderingsspeld voor Oekraïne-opvang

De gemeentelijke waardering over 2022 ging naar een grote groep mensen: Alle vrijwilligers die zich vorig jaar inzetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente, van opvang tot hulp bij papierwerk en van vertalen tot het inzamelen en uitdelen van eerste levensbehoeften verdienen onze waardering. Een groep die deels bekend is maar deels ook niet; want niet iedereen wil even zichtbaar zijn als het aankomt op het bieden van de helpende hand, verklaarde de burgemeester.

Het college sprak daarom dit jaar symbolisch zijn diepe waardering uit voor het werk van deze heel grote groep, door de uitreiking van de waarderingsspeld aan Vera Fetisova. Zij vervulde een spilfunctie in de opvang. Zij kent de taal en de cultuur, coördineerde en regisseerde. ‘Voor ons vat zij het beeld samen van vrijwilligers die onmisbaar zijn.