Volmacht

Kunt u 6 juni niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen.

Dit kan op 2 manieren, namelijk via:

 • De volmacht op uw stempas.
 • Een schriftelijk volmachtbewijs.

De persoon die gaat stemmen mag niet meer dan 2 volmachten per verkiezing aannemen. De persoon die gaat stemmen brengt de stem(men) tegelijkertijd uit met de eigen stem.

Volmacht op uw stempas (onderhandse volmacht)

Een onderhandse volmacht kunt u zelf regelen met iemand die in dezelfde gemeente woont als u. 

 1. Vul op de achterkant van uw stempas de naam in van de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde). U ontvangt uw stempas uiterlijk donderdag 23 mei.
 2. U én de gemachtigde zetten allebei uw handtekening op de stempas.
 3. Geef de gemachtigde een kopie van uw identiteitsbewijs mee.
 4. U kunt op de verkiezingsdag bepalen of iemand anders voor u gaat stemmen. U kunt op de dag van de verkiezingen uw onderhandse volmacht geven.
 5. Wilt u toch niet dat iemand anders voor u stemt? Vraag dan uw stempas terug aan de persoon die eigenlijk voor u zou stemmen. U trekt de volmacht dan in.

Is een onderhandse volmacht niet mogelijk? Regel dan uw volmachtsbewijs online of schriftelijk. 

Online aanvraag

U kunt de volmacht online regelen onder de knop "machtiging aanvragen". Vul vooraf dit formulier (verkort model L8) (pdf, 47 KB) in en maak een  kopie/scan van uw identiteitsbewijs, zodat u dit kunt uploaden tijdens de aanvraag.

Inloggen met DigiD machtiging aanvragen

Schriftelijke aanvraag

 1. Download het formulier (Model L 8: Verzoek om bij volmacht te stemmen) | Publicatie | Rijksoverheid.nl (pdf, 65 KB)) Dit formulier is ook verkrijgbaar op het gemeentehuis.
 2. Vul het formulier in.
 1. Mail het formulier naar verkiezingen@castricum.nl of lever het persoonlijk in bij de gemeente.
 2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op maandag 3 juni 2024, om 17:00 uur zijn ontvangen bij de gemeente.
 • Als uw verzoek om iemand anders voor u te laten stemmen wordt geaccepteerd, dan krijgt de persoon die voor u gaat stemmen daarvoor een volmachtbewijs.
 • Als de persoon die voor u gaat stemmen de machtiging heeft ontvangen, dan kunt u deze niet meer intrekken. U kunt dan zelf niet meer stemmen voor deze verkiezingen.

Een schriftelijke volmacht kunt u bijvoorbeeld gebruiken als:

 • U op de dag dat u kan stemmen niet in de gemeente bent. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent of omdat u vanwege uw werk in het buitenland zit.
 • U geen kopie van uw identiteitsbewijs mee kan geven. Bijvoorbeeld omdat uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen is en u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs kan aanvragen.

Wie mag voor u stemmen?

De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet: