Kringloopbrengpunt op milieustraat

Brengt u uw grofvuil naar de milieustraat in Castricum en zit er nog iets bruikbaars bij? Dan kunt u dat vanaf dinsdag 2 juli 2024 afgeven op het nieuwe kringloopbrengpunt op deze locatie! 

Het kringloopbrengpunt maakt u bewuster van wat u wegdoet. Spullen die anders zouden zijn weggegooid, belanden nu misschien in het kringloopbrengpunt. Het doel is dat we zo met z’n allen meer spullen gaan hergebruiken. 

Leeft u al bewust? Dan is het voor u nu makkelijker om uw spullen weg te brengen, omdat u maar naar 1 locatie hoeft voor uw afval én kringloopspullen. 

Noppes en Muttathara

Het kringloopbrengpunt is een samenwerking tussen de gemeente en 2 lokale kringlooporganisaties: Noppes en Muttathara. Elke week wordt de opbrengst opgehaald door 1 van de 2 organisaties: in de even weken door Noppes, in de oneven weken door Muttathara. Dit is ook te lezen in het kringloopbrengpunt zelf. 

Pilot 

Het betreft in eerste instantie een pilot van 24 weken. Deze duurt van 2 juli t/m 17 december 2024. Bevalt het? Dan kan het brengpunt misschien blijven. 

Opbrengst 

Het hergebruik van spullen kan - naast een blije nieuwe gebruiker – ook winst opleveren voor het milieu. Volgens berekeningen uit landelijk onderzoek is 15 % van het grof huishoudelijk (rest)afval herbruikbaar, net zoals 10 % van het bouw- en sloopafval. Dat komt neer op zo’n 95.000 kilo herbruikbaar materiaal per jaar, wat gelijk staat aan 22.000 euro minder verwerkingskosten voor de gemeente, en 50.000 euro extra omzet per jaar voor de kringlooporganisaties door de extra verkoop van herbruikbare spullen. De besparing op hergebruik van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, textiel en hout is daarin nog niet meegerekend.

Openingstijden

Het kringloopbrengpunt is op dezelfde tijden open als de milieustraat in Castricum. Niet alleen bent u als inwoner van de gemeente Castricum hier welkom, maar ook inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest en Heiloo.